Sunce – institucija neizmjerne brige i ljubavi

0

Rad sa djecom sa posebnim potrebama ne može se zasnivati samo na volonterizmu, već je potrebna snažnija podrška cijelog društva, a prvi korak trebalo bi da bude donošenje zakona o socijalnoj zaštiti – rekao je predsjednik Udruženja za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala Milenko Vujinović.

Za rad ovog udruženja opština Pale godišnje izdvoji 16.500 KM, a Grad Istočno Sarajevo 5.000 KM. Vujinović kaže da su to veoma skromna sredstva, tako da je svaka donacija, uključujući i sredstva koja budu prikupljena na donatorskoj večeri čiji je pokrovitelj predsjednik Milorad Dodika, dobro došla.

Vujinović je rekao da i Vlada Republike Srpske izdvoji određena sredstva za kandidovane projekte udruženja.

On je najavio da će prioritet u radu u narednoj govini biti razvoj “okupacionih radionica“, koje se odnose na uključivanje u rad “Sunca“ omladine sa posebnim potrebama starije od 18 godina.

Udruženje “Sunce“ ove godine realizovalo je šest projekata, a najvažniji je projekat dnevnog zbrinjavanja zahvaljujući kom je obezbijeđen svakodnevni boravak osam do 17 članova u prostorijama udruženja.

Realizovani su i projekti u oblasti sporta, gdje su postignuti zavidni razultati na nivou BiH, učenje engleskog jezika, dramska sekcija, koja je samostalno pripremila oko 20 minuta programa, zatim muzička sekcija koja priprema svoj prvi CD. Organizovane su i igre bez granica, škole skijanja i plivanja…

U saradnji s organizacijama “Vorld vižn“ i “Mozaik’ uspješno je proveden i projekat inkluzije.

“Sunce“ ima 61 člana i riječ je uglavnom o djeci s umanjenim intelektualnim i fizičkim sposobnostima.

Vujinović je naglasio značaj uloge volontera u radu “Sunca“. Samo u ovoj godini 72 volontera ostvarila su oko 6 000 časova volonterskog rada sa djecom sa posebnim potrebama.

“Teško je izdvojiti nekog od tih divnih, mladih i humanih ljudi, ali moram pomenuti Draganu Manjak, kao najboljeg volontera s ostvarenih 1 540 časova rada, te Aleksandru Čvoro, Milenu Muharemović, Maju Rosić, Biljanu Stanišić i ostale“, naveo je Vujinović.

On je ukazao na dobru saradnju “Sunca“ sa osnovnim školama “Srbija“ i “Pale“, obdaništem “Bubamara“ i Srednjoškolskim centrom Pale.

Radmila Kovačević, majka šestoro djece, od kojih je petogodišnja Katarina dijete sa posebnim potrebama, rekla je Srni da njena kćerka sa svojom zdravom sestrom blizankinjom Anom svakodnevno dolazi u “Sunce“, gdje se učeći i igrajući sa drugom djecom „osjeća kao kod svoje kuće“.

“Katarini dnevni boravak ovdje mnogo znači i veoma sam radosna što mogu da uočim da moje dijete, zahvaljujući izuzetnoj brizi i pažnji koje ovdje uživa, iz dan u dan sve više napreduje. Postigla je zaista mnogo, uči engleski, recituje, igra se..“, rekla je Kovačevićeva.

Majka jedanaestogodišnjeg Njegoša, dječaka sa posebnim potrebama, rekla je Srni da njen sin dolazi u dnevni boravak “Sunca“ već četiri godine skoro svaki dan, gdje je uključen u logopedsko-defektološke tretmane, mada najviše voli sportske aktivnosti, ples i glumu.

“Boravak u prostorijama Udruženja mom sinu znači mnogo, a njegovo zadovoljstvo i nama roditeljima mnogo znači. Njegoš je u ‘Suncu“ dokazao i potvrdio da je spreman da uradi sve ono što mogu i njegovi vršnjaci. Prebrodio je svoje krize i odlično se uklopio u redovno školovanje u osnovnoj školi, gdje učestvuje u inkluzivnom programu i postiže veoma dobre rezultate“, navela je Mihajlovićeva.

Ona je posebnu zahvalnost “Suncu“ izrazila, ne samo zbog brige i vaspitanja djece sa posebnim potrebama, nego i zbog pravne pomoći koju besplatno daje roditeljima, kao i na saradnji sa drugim roditeljima i humanim pojedincima i institucijama.

Predsjednik RS Milorad Dodik organizovaće sutra uveče u Banjaluci donatorsko veče za pomoć djeci sa posebnim potrebama.

Dodik je pozvao sve ljude iz Republike Srpske da u utorak pozovu broj 1416, čime će donirati jednu KM za djecu sa posebnim potrebama, a institucije i preduzeća iz RS da sredstva u skladu sa mogućnostima uplate na žiro-račun Udruženja pedijatara RS, broj 5517202202781448, kod Unikredit banke Banjaluka.

Novac koji bude prikupljen biće utrošen za adaptaciju dnevnih centara u kojima borave djeca sa posebnim potrebama, kupovinu aparata koji su neophodni za rad sa djecom, pomagala koja nisu na pozitivnoj listi Fonda zdravstvenog osiguranja, te za eventualno liječenje van Srpske.

Vezano:

Obilježeno 12 godina postojanja Udruženja „Sunce“

Udruženje za djecu sa posebnim potrebama „Sunce“ Pale

Šareno šetalište

Održane „Igre bez granica“

Prijedlog projekta za Udruženje „Sunce“

„I mi hoćemo da budemo korisni i vrijedni članovi zajednice u kojoj živimo!“

Hipo Alpe Adria banka uručila donacije u vrijednosti od 2.300 KM

„Sunce“ suočeno sa nedostatkom sredstava

Paljani juče uređivali dvorište objekta „Sunce“ (fotografije)

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“, Pale vas poziva

(www.palelive.com / Srna / Ognjen Begović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare