Šumokradice oštetile ŠG Jahorina za 2,1 milion KM

0

Jedinica za posebne istrage i Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Okružnom tužilaštvu u tom gradu podnijeli su dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 19 lica, zbog osnovane sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa bespravno posjekli 9.123 kubna metra drveta u Šumskom gazdinstvu „Jahorina“ vrijednu više od 2,1 milion KM koje su preprodali preko firme „D-Janjić“ iz Mokrog.

CJB je dopunu izvještaja podnio protiv Maksima Lizdeka (38), Dalibora Janjića (34), Milomira Lizdeka (19), Mladenka Đurića (36), Veljka Ćosovića (50) i Budimira Krajišnika (33). Prijavljeni su i Mladen Kapetanović zvani Gliša (37), penzioner Petko Stević, Vitomir Krajišnik (64), Mićo Đokić (27), Vladimir Lizdek (27), Dušan Umičević zvani Duško (55) i Vlado Andrić (42).

Prijava je podnesena i protiv Milimira Trivkovića zvanog Mićo (41), Gorana Pandurevića (48), Neđa Terzića (47), Zorana Blagojevića (50), Gorana Vukovića (34) i Zorana Škipine zvanog Zoćo (43).

U izvještaju koji je u posjedu „Glasa Srpske“, policija navodi da postoji sumnja da je navedena šteta ŠG „Jahorina“ nanesena u periodu od 26. septembra 2006. do 14. aprila 2010. godine na području šumskog rejona „Sitnica“ u jedinici „Romanija-Mokro“.

Navedeno je da je prethodni izvještaj o pljački šume, poslije zajedničkog rada Jedinice za posebne istrage MUP-a RS i CJB Istočno Sarajevo, Okružnom tužilaštvu podnesen 9. juna 2010. godine.

– Ova dopuna izvještaja podnesena je zbog osnovane sumnje da su navedeni kao organizovana kriminalna grupa imali namjeru bespravnog prisvajanja imovinske koristi sebi ili drugima. Vođa te grupe je Maksim Lizdek, kao rejonski lugar, koji je u dogovoru sa Daliborom Janjićem, predstavnikom preduzeća „D-Janjić“ iz Mokrog, svjesno kršeći zakon, zajedno sa ostalima preko te firme organizovao izvlačenje i preprodaju drveta na čemu su bespravno prisvojili 847.853 KM – piše u izvještaju.

Istaknuto je da su na taj način, preko ŠG „Jahorina“ iz Pala, oštetili JPŠ „Šume Republike Srpske“ iz Sokoca za 2.114.081 KM.

Navedeno je da je prvoprijavljeni Maksim Lizdek počinio krivična djela iz Krivičnog zakona RS zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, šumska krađa, pustošenje šuma, saizvršilaštvo i organizovana kriminalna grupa.

U prijavi stoji da je većina ostalih prijavljena zbog krivičnog djela šumska krađa, dok se pojedini terete i za još neka od navedenih krivičnih djela.

– Poslije ovih aktivnosti nastavljeno je prikupljanje operativnih saznanja i podataka o organizovanim bespravnim sječama u velikom obimu izvršenim u sprezi sa odgovornim licima u ŠG „Jahorina“ i vlasnicima privatnih brenti na području šumskog rejona „Sitnica“ te na kompletnom šumskom rejonu „Jasenova“ – piše u dopuni izvještaja Jedinice za posebne istrage i CJB Istočno Sarajevo koji je potpisao načelnik CJB Zoran Mandić.

Prikrivanje

Policija je utvrdila da je Milimir Trivković pomagao organizovanoj kriminalnoj grupi tako što je obećao prikrivanje bespravne sječe za šta je kao protivuslugu dobio 100 kubnih metara oble građe vrijedne više od 10.000 KM. Prema navodima policije, Pandurević, Terzić, Blagojević, Vuković i Škipina svjesno su kršili zakon tako što su propuštali dužnost nadzora i kontrolisanja šumskih rejona, unoseći u isprave lažne podatke. Oni su u zapisnicima konstatovali da „nema neevidentiranih bespravnih sječa i drugih neregularnosti“.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare