Šumokradice nanijele štetu od 315.000 KM

0

U toku ove godine lopovi su nelegalno posjekli više od 2.500 metara kubnih šume, čime su preduzeće „Šume Republike Srpske“ oštetili za 315.240 KM, rekla je portparol ovog preduzeća Aleksandra Momić. Ona je za „Glas Srpske“ izjavila da je za prva tri mjeseca ove godine naplaćeno svega 1.320 KM štete, a podnesene su 134 krivične i 234 prekršajne prijave. „Najviše krađa ove godine bilo je na području gdje gazduje šumsko gazdinstvo `Jahorina` iz Pala, a šteta zbog nelegalne sječe procjenjuje se na 77.602 KM. I produčje šumskog gazdinstva `Doboj` iz Doboja često je bilo na meti šumokradica, a pričinjena šteta tamo iznosi 70.302 KM“, istakla je Momićeva.

Ona je naglasila da je veliki broj šumskih krađa bio i u područjima šumskih gazdinstava „Banjaluka“, „Borja“ iz Teslića, „Birač“ iz Vlasenice i „Drina“ iz Srebrenice. Momićeva je istakla da je ukupna obračunata šteta za prošlu godinu iznosila više od dva miliona maraka, ali je naplaćeno samo 19.940 KM.

U preduzeću „Šume RS“ rekli su da sprovode razne aktivnosti kako bi spriječili i smanjili krađe, a aktiviran je i telefonski broj za anonimne dojave šumskih krađa koji je u funkciji 24 časa.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su „Glasu Srpske“ da je u prva tri mjeseca ove godine prijavljeno 75 krivičnih dijela krađe šume.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare