Sumnjive radnje i lica prijaviti na broj 122

0

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pozvalo je građane da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine tokom dužeg odsustva, te na taj način pomognu da se spriječi nastanak eventualne materijalne štete.

Iz MUP-a naglašavaju da je besplatna telefonska linija 122 na raspolaganju građanima 24 časa dnevno ukoliko primjete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na parkingu ili neposrednom okruženju.

„Građanima savjetujemo da zaključavaju ulazna vrata, čak i ukoliko borave u stanu ili kući, a posebno ukoliko izlaze bez obzira na koji vremenski period“, saopšteno je iz MUP-a.

Iz MUP-a poručuju da građani uvijek treba da zaključavaju ulazna vrata i da zatvore sve prozore ili balkonska vrata, te da, ukoliko su u mogućnosti, osim glavne brave na ulaznim vratima, ugrade i dodatnu, te postave alarme, rasvjetu na objekatu sa senzorima pokreta i video-nadzor.

„Ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu skrivena. Poželjno je i da se novac, zlatni nakit i drugi vrijedniji predmeti iz kuće, za vrijeme dužeg odustva, daju na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor banke“, istakli su iz MUP-a.

Kako se navodi, potrebno je da dom odaje utisak da nije prazan kada su stanari odsutni, da ga neko redovno obilazi, diže roletne, pali svjetla, otvara prozore, garažu i slično.

„Sve pokretnosti je potrebno staviti pod ključ, bicikla staviti u ostave, garaže, stan ili kuću, skloniti s pogleda alatke, kosilice i sve predmete od veće vrijednosti koji inače budu oko kuće. Zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu za vrijeme vašeg odsustva, odmah pozovu policiju na 122“, naveli su iz MUP-a.

Jedan od savjeta građanima je i da ne objavljuju na društvenim mrežama odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da su oni i njihova porodica odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.

„LJetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana“, naglasili su iz MUP-a.

U saopštenju se ističe da to ministarstvo sprovodi planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali su i preventivne mjere zaštite veoma značajne.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare