Sumnja da je rektor zloupotrebio položaj

0

Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo biće podnesen izvještaj zbog sumnje da je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković počinio zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, izjavio je danas načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević.

Vasiljević je na konferenciji za novinare rekao da CJB provodi istragu o mogućim zloupotrebama službenog položaja u Rektoratu Univerziteta.

„Obaviješteni smo od Ministarstva prosvjete da rektor nije dobio saglasnost za posljednju sistematizaciju koju je uradio, a da je zaposlio određen broj ljudi na određenim radnim mjestima koja je uspostavio novom sistematizacijom za koju nema saglasnost“, pojasnio je Vasiljević.

Govoreći o primjeni sile policijskih službenika, Vasiljević je podsjetio da je početkom godine bilo određenih problema zbog primjene tih službenih radnji.

On je naveo da se trenutno vodi jedan krivični psotupak protiv policijskih službenika zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja, dok je okončan jedan ovakav postupak u kome su tri policijska službenika osuđena na uslovnu kaznu zatvora na godinu dana.

Vasiljević je naglasio da se protiv njih paralelno vodi i disciplinski postupak za povredu radne dužnosti.

On je naveo da je u toku ove godine policija upotrebljavala silu 79 puta, dok je u 2011. to činila 74 puta. „Najčešće je korišćena službena palica ili fizička snaga i sredstva za vezivanje“, rekao je Vasiljević i dodao da nije korišteno vatreno oružje.

On je naglasio da se u okružnim tužilaštvima Istočno Sarajevo i Trebinje trenutno sprovodi istraga protiv inspektora za protivpožarnu zaštitu Centra zbog primanja mita prilikom rada u komisijama za tehnički prijem objekata iako za to primaju platu.

Vasiljević je rekao da stanje bezbjednosti na području Centra dobro, o čemu govore i statistički podaci, i demantovao informacije da je tokom noći smanjen broj policajaca na terenu.

On je naglasio da je u posljednja tri mjeseca povećan broj časova noćnog rada policijskih službenika, što se može vidjeti i po platnim listama, jer se rad noću posebno plaća.

„U prilog ovome govori i posljednja akcija hapšenja lica za kojima je raspisana potjernica na Jahorini koja je izvedena u periodu od 2.00 do 4.00 časova“, rekao je Vasiljević.

Vasiljević je naglasio da trenutno u CJB Istočno Sarajevo ima 13 upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika i na njih se, ako bude raspisan konkurs, mogu prijaviti svršeni diplomci Visoke škole unutrašnjih poslova, koji su u Centru završili pripravnički staž.

On je naveo da prijem novih radnika nije u nadležnosti Centra već Ministarstva unutrašnjih poslova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments