“Šume RS” za tri mjeseca oštećene za 352.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – “Šume RS” u prvom kvartalu ove godine bespravnom sječom šume oštećene su za više od 352.000 maraka, što je za oko 157.000 KM više u odnosu na isti period 2011. godine, kazali su “Glasu Srpske” u ovom preduzeću.

Šumokradice su za prva tri mjeseca prošle godine oštetili “Šume RS” za 194.961 marku.

– U prvom kvartalu ove godine šumokradice su posjekle oko 2.995 kubnih metara drveta, dok su u istom periodu lani ukrali  1.566 kubnih metara drveta – istakli su u “Šumama RS”.

Dodali su da problem bespravne sječe šume iz  mjeseca u mjesec raste, što se može vidjeti i po broju podnesenih prijava protiv šumokradica, jer su u prva tri mjeseca ove godine podnesene 93 krivične prijave, dok je u istom periodu lani broj ovih prijava bio 80.

U prvom kvartalu ove godine podneseno je i 229 prekršajnih prijava, što je za 29 više u odnosu na isti period lani. Za tri mjeseca ove godine riješene su samo dvije krivične prijave, te 13 prekršajnih, čime su “Šume RS” naplatile svega 4.847 maraka štete.

– Trenutno u postupku rješavanja nalazi se 91 krivična, te 216 prekršajnih prijava – kazali su u “Šumama RS”.

Šumokradice su u prošloj godini u Srpskoj posjekle 19.441 kubnih metara drveta, čime su “Šume RS” oštetili za više od 3,5 miliona maraka. U 2011. godini u odnosu na godinu ranije ilegalno je posječeno više od 1,8 miliona maraka šume.

U “Šumama RS” naglasili su da su najveće gubitke u protekle dvije godine bespravnom sječom šume iskazala šumska gazdinstva “Jahorina” Pale, “Romanija” Sokolac, “Borja” Teslić, te Šumsko gazdinstvo  “Gradiška” iz Gradiške i Banjaluka.

U aprilu ove godine smijenjeni su direktori šumskih gazdinstava “Romanija” iz Sokoca Rajko Bulajić, “Birača” iz Vlasenice Igor Vuković i “Oštrelj-Drinić” Rajko Baljac zbog negativnog poslovanja u prošloj godini, dok je direktor gazdinstva “Gradiška” Veselko Lazić zbog istog razloga podnio ostavku.

Konkurs za izbor direktora šumskih gazdinstava objavljen je krajem aprila u dnevnim novinama, a biće zatvoren 15 dana poslije objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

U izvještaju o poslovanju “Šuma RS” u prošloj godini navedeno je da je “Romanija” imala minus od 1,6 miliona, dok je gubitak “Birča” iznosio 1,4 miliona maraka. U prošloj godini negativno je poslovalo i Šumsko gazdinstvo “Jahorina” iz Pala koje je ostvarilo gubitak od 2,6 miliona maraka, ali v.d. direktora nije smijenjen jer je imenovan prije nekoliko mjeseci, poslije hapšenja njegovog prethodnika.

Negativan rezultat imala su i šumska gazdinstva “Majevica” iz Lopara, “Panos” iz Višegrada, “Zelengora” iz Kalinovika, te Istraživačko-razvojni projektni centar Banjaluka. Ovim gazdinstvima ostavljen je rok od šest mjeseci da poprave poslovanje.
Saradnja

U “Šumama RS” naglasili su da je potrebno unaprijediti saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, tužilaštvom i sudom, kako bi se ubrzalo rješavanje prijava za šumske štete.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare