Sugrađanin Ivan Šarac čudom pobijedio svinjski grip

0

Posle 38 dana provedenih u komi zbog virusa AH1N1 Ivan Šarac (41) sa Pala se probudio i oporavio, a uskoro će sa VMA otići porodici. Ivan Šarac (41), diplomirani pravnik sa Pala, kažu, medicinsko je čudo, i to ne samo kod nas već i u svetu. Nakon 38 dana provedenih u veštačkoj komi, izazvanoj zbog teškog oštećenja pluća usled virusa A H1N1, Ivan se probudio. Lečenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu privodi kraju i, kako kaže, jedva čeka da izađe i vidi svoju porodicu. Prve simptome osetio je sredinom novembra, ali im nije pridavao značaj misleći da se radi o običnoj prehladi. „Kašljao sam, dobio temperaturu, ali sam mislio da će proći samo od sebe. Međutim, kada se temperatura popela na 41 stepen obratio sam se svom doktoru. Stanje je već tada bilo toliko ozbiljno da su me odmah poslali u opštu bolnicu „Kasindo“ u Sarajevu. Tamo sam ostao četiri dana gde su utvrdili da mi levo krilo bukvalno „nestaje“.

Moje lečenje prevazilazilo je mogućnosti „Kasindola“ i rekli su mi da moram da idem u neku bolju ustanovu. Znajući da je VMA najbolja, odlučio sam se za nju.

U Beograd sam stigao 19. novembra i istog dana sam primljen na VMA. Smeštaj u bolničku postelju je poslednje čega se sećam“, priča Šarac za „Danas“.

Ivan potom upada u komu gde ga u životu narednih 38 dana održavaju aparati. Stručnjaci kažu da što se više vremena provodi na aparatima, manja je nada da se preživi.

Kako su dani prolazili, Ivanu su davane sve manje šanse. Međutim, posle gotovo 40 dana, Ivan se budi. Naglašava da je zahvalan svim doktorima i medicinskom osoblju VMA koji su se, kako kaže, lavovski borili za njega.

„Svi kažu da je čudo kako sam preživeo. Imam 41 godinu, pre nego što me je uhvatio grip bio sam potpuno zdrav. Nikada ni od čega nisam bolovao, nemam dijabetes, bavio sam se sportom. Ne spadam ni u jednu rizičnu kategoriju.

Doktori kažu da se moje telo izborilo zahvaljujući sopstvenoj snazi. Da je neki od organa bio bolestan, srce, jetra, bubrezi, kažu da ne bih preživeo“, objašnjava Ivan.

Dok je bio u komi nije bio svestan šta se oko njega događa, ali dodaje da je imao halucinacije, poput ružnih snova. Kada se probudio, nije znao gde se nalazi niti koji je dan.

Desetak dana nakon buđenja provodi na intenzivnoj nezi, prima terapiju kroz infuziju i jede isključivo pasiranu hranu. Pre četiri dana prebačen je sa odeljenja intenzivne nege. Kaže, uspeva sam da se obuče, hoda polako i jede čvršću hranu.

Terapija mu je pri kraju i ako sve bude kako treba, izaći će iz bolnice do kraja nedelje. Nakon više od dva meseca provedena u bolnici, jedva čeka da vidi svoju porodicu.

Na Palama ga čekaju supruga i dvoje dece. Na pitanje da li ga je ovo „iskustvo“ na bilo koji način promenilo, odgovara potvrdno.

„Ja sam temperamentan po prirodi. Ne verujem da ću se u tom smislu promeniti, ali svoje zdravlje nikada više neću uzimati „zdravo za gotovo“. Novi grip nisam shvatao ozbiljno, sve te priče o epidemiji i mogućim posledicama bile su mi smešne. Sada ću savete doktora ozbiljnije shvatati“, kaže Ivan za „Danas“.

(MONDO)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare