Sufinansiranje vantjelesne oplodnje za četiri bračna para

0

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović danas je za četiri bračna para sa problemom steriliteta uručio rješenja o sufinansiranju troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, za šta će iz budžeta grada biti izdvojeno 20.000 KM.

Stevanović je istakao da je za šest godina, od kako se izdvajaju sredstva za ovu namjenu, rođeno pet beba, dodavši da je to najveći rezultat koji jedna lokalna zajednica i gradonačelnik mogu napraviti kada je riječ o novom rađanju.

„Želim našim sugrađanima kojima smo danas uručili rješenja mnogo uspjeha u nastojanjima da im se ostvari roditeljski san i svima onima koji imaju isti ili sličan problem poručujem da nastave borbu“, rekao je Stevanović.

Navodeći da je od 2011. godine za ovu namjenu izdvojeno 130.000 KM, Stevanović je rekao da sredstva dobiju svi parovi koji konkurišu, a ispune predviđene uslove koji nisu strogi.

„Učinili smo mnogo u okviru naše pronatalitetne politike u posljednjih nekoliko godina. Godišnja izdvajanja su oko 100.000 KM i to, osim sufinansiranja troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, imamo jednokratna novčana davanja za sve majke koje rode prvo i drugo dijete, a koje su nezaposlene, kao i za svako treće i četvrto dijete“, rekao je gradonačelnik Zvornika.

Stevanović je podsjetio da je i Vlada Republike Srpske izdvajajući sredstva pomogla rekonstrukciju zvorničkog porodilišta.

Predsjednik zvorničkog Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ Nikolina Oro rekla je da je ovako izdvojen novac najbolje ulaganje u budućnost.

„Smatram da je to najbolje uložen novac, jer je to ulaganje u natalitet i našu djecu koja nam nedostaju. Želja za roditeljstvom je najveća želja koja se ne može mjeriti ni sa čim drugim, to je nešto za šta mi svi živimo i trudimo se da ostvarimo“, rekla je Oro.

Prema njenim riječima, do sada je rođeno pet beba, četiri djevojčice i jedan dječak, a dosta parova je u procesu vantjelesne oplodnje.

„Najveću zahvalnost moramo da izrazimo našoj Gradskoj upravi koja se svim silama trudi da nam pomogne u rješavanju ovog problema i koja je jedina u Republici Srpskoj koja izdvaja po proceduri 5.000 KM“, rekla je Oro dodavši da Udruženje do sada ima ukupno 39 rođenih beba iz vantjelesne oplodnje i uopšte liječenjem steriliteta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare