Sudar bikova na ćupriji

0

VIŠEGRAD – Čudesna slika Milana Milića Jagodinskog, koja prikazuje sudar bikova na čuvenoj ćupriji Mehmed-paše Sokolovića, sada je u riznici Gradske galerije u Višegradu.

Jagodinski je poznat kao maštar i poeta, a bavi se grafikom, karikaturom, kaligrafijom, likovnom kritikom i poezijom.

On je „spjevao“ i himnu Saborovanja likovnih umjetnika u Višegradu, na kome je čest gost.

Na prošlogodišnjem saborovanju Jagodinski je došao na originalnu ideju za sliku. Stavio je na platno dva rasna bika, uhranjena, ratoborna, koji su svoje rogove ukrstili na neobičnom mjestu, na sredini ćuprije.

Rogovi se sudaraju na razmeđi sofe i portala sa natpisom na arapskom jeziku posvećenom njegovom zadužbinaru.

Simbolika je očigledna. Sudar je to Istoka i Zapada, civilizacija i vjera. LJudi su se ovdje vjekovima „boli“ zbog svojih i tuđih interesa.

Čija je vojska „nadbola“ na Ćupriji i Drini njena je bila Bosna pa i dalje od nje, ili Srbija sve prema Stambolu.

I Karađorđe je pjevao „Drino vodo, plemenita međo, izmeđ Bosne i izmeđ Srbije“, i on je do Ćuprije sa ustanicima na Vrancu dojahao, ali dalje se nije moglo.

Na slici Jagodinskog, dok se volovi bodu na Ćupriji, gore na brijegu ili u oblacima naziru se vrhovi pravoslavne i katoličke crkve, džamije i sinagoge.

Kroz njihove krstove, polumjesece i Davidove zvijezde pokušavaju da se probiju zraci sunca. Pokušavaju.

A dole u vodi Drine ili na njenoj obali vire iskrivljeni spomenici sa krstačama, nišani sa arapskim slovima, nadgrobni kamen sa šestokrakom zvijezdom…

Ivo Andrić je rekao za Ćupriju da je „čudna arabeska nad vodom“.

Slikari su je „kačili“ nitima za sunce, nad njom su nadnosili krila anđela, „uvijali“ su je u izmaglicu i sumaglicu, „gledali“ kako se ogleda u Drini, kako korača k`o stonoga, ljubi obale, pruža ruku ruci sa prstima od stubova…

Mnoge od tih slika pale su u zapećak sjećanja, ali slika Milana Jagodinskog, taj sudar bikova nad nepredvidivom Drinom, ostaće ne samo u legatu Gradske galerije u Višegradu nego i kolektivnom pamćenju.

Kao opomena, upozorenje, podsjećanje, ali i divljenje ideji slikara, koji je, opčinjen umjetničkim skokom neimara, stvorio djelo za nezaborav.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments