Studentsko pozorište Pale predstavlja svoj repertoar

0

02.10.2012. godine u Palama je osnovano Studentsko pozorište Pale, Odlukom o osnovanju Udruženja građana Studentsko pozorište Pale donesenoj na Osnivačkoj Skupštini Udruženja građana „Studentsko pozorište Pale“. Udruženje je osnovano sa ciljem da dobrovoljno okuplja i povezuje članove radi ostvarivanja zajedničkog interesa unaprjeđenja i afirmacije pozorišne umjetnosti i umjetnosti uopšte. SPP je trenutno jedina (registrovana) pozorišna institucija na teritoriji Grada Istočno Sarajevo.

Do momenta registracije „Studentsko pozorište“ je funkcionisalo kao „Amatersko pozorište Pale“ pri Kulturnom centru Pale i u sklopu njegovih programskih aktivnosti. Inicijativu je imao profesor Ljubo Božović – profesionalni glumac i profesor glume na Muzičkoj akademiji i Katedri za opštu književnost i teatrologiju UIS, koji je u aprilu 2009. godine u saradnji sa Kulturnim centrom Pale organizovao audiciju za prijem članova u Amatersko pozorište Pale, nakon koje je ono i formirano. Sačinjavalo ga je oko 15-ak članova, koji su potom pohađali tromjesečnu školu glume u kojoj su se upoznali sa osnovnim glumačkim tehnikama (vježbe koncentracije, vježbe pravilnog disanja, memorije, vježbe scenskog pokreta (mizansen) i scenskog govora (vježbe dikcije i pravilnog izgovora) potom i tzv. glumačke etide – gluma na zadatu tezu ili situaciju.

Nakon završene škole, glumci amateri uradili su dvije šaljive jednočinke – „Usamljena klupa“ i „Ljubav ne zna za prepreke“ što je bila njihova „debitantska predstava“.

Do danas u produkciji „Amaterskog pozorišta Pale“ urađene su četiri predstave – Dvije šaljive jednočinke, „Novogodišnja bajka“, „Put po svetu na trotinetu“ i „Tajna plave ptice“ koje su doživjele svoje uspiješne premijere i koje su naišle na pozitivne kritike paljanske publike, ali i šire, za šta su dokaz mnoga gostovanja ovih predstava kao i učešće na par pozorišnih festivala. Upravo ta potvrda publike mladim glumcima je dala podstrek i nadu da se može napraviti još više i još kvalitetnije u oblasti pozorišne umjetnosti na našim prostorima.

Formiranje Udruženja građana „Studentsko pozorište Pale“ za mlade glumce je bio korak naprijed. Zahvaljujući podršci i razumijevanju od strane načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića i direktorice Kulturnog centra Pale Gordane Samaržija SPP je uspjelo da dobije svoju prostoriju za rad u KC Pale, što je takođe doprinijelo ozbiljnosti rada pozorišta. Iako na početku razvoja, ali ništa manje značajna je i saradnja sa profesorima i studentima Odsjeka za opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Palama, koja se pokazala kao veoma korisna za dalji razvoj pozorišne umjetnosti u Palama u vidu profesionalnijih i kvalitetnijih pozorišnih predstava.

Prvi rezultat ove saradnje je veoma uspješna premijera predstave „Magareće godine“ po tekstu Branka Ćopića, dramatizacija Radmila Smiljanić i u režiji Anđelije Radić (studenta 4. godine teatrologije na FF u Palama), a uz profesionalne smijernice prof. Ljube Božovića i prof. Rada Simovića.

REPERTOAR SPP:

Danas SPP ima na svom repertoaru pet predstava, različitog žanra, a paljanskoj publici planira da ih predstavi putem svog pozorišnog repertoara koji je u saradnji sa KC Pale i u skladu sa njihovim mjesečnim repertoarom planiran za mjesec maj i jun tekuće godine. Tako će publika imati priliku da pogleda:

– 18.05. 19.00 h „Magareće godine“ (tekst: Branko Ćopić, dramatizacija: Radmila Smiljanić, režija: Anđelija Radić);
– 25.05. „Tajna plave ptice“ (tekst: Stevan Koprivica, režija: Ljubo Božović);
– 01.06. „Put po svetu na trotinetu“ (tekst: Tode Nikoletić, režija : Suzana Miletić);
– 08.06. „Dvije šaljive jednočinke- „Usamljena klupa“ i „Ljubav ne zna za prepreke“ (autor nepoznat, režija: Ljubo Božović);
– 15.06. „Magareće godine“ (tekst: Branko Ćopić, dramatizacija: Radmila Smiljanić, režija: Anđelija Radić);
– 22.06. „Tajna plave ptice“ (tekst: Stevan Koprivica, režija: Ljubo Božović);
– 29.06. „Put po svetu na trotinetu“ (tekst: Tode Nikoletić, režija : Suzana Miletić).

KC Pale zadržava pravo izmjene svog repertoara, a SPP se obavezuje da će u slučaju izmjene svog repertoara ili eventualnog otkazivanja neke od predstava blagovremeno obavijestiti naše drage sugrađane putem našeg portala ili na Fejsbuk stranici SPP.

„U nadi da ćemo provesti ugodne trenutke zajedno i da će kap humora osvježiti nastupajuće ljetne dane, pozdravljamo našu publiku kako onu vjernu tako i onu buduću“, Vaši SPP-ovci: Vlado, Janko, Bambi, Deks, Veljaš, Joja, Mimi, Vanja, Milan,Taca, Ceca, Anja, Jana, Taša, Keni, Stevan, Mladen, Endži, Jelena, Željko, Jovica, Petar, Seve…

Kontak i informacije:

Sjedište SPP je u Kulturnom Centru Pale – Srpskih ratnika br. 4,
Kontakt telefon: 065/241-228
E-mail: studentskopozoriste.pale@gmail.com

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare