Studentski domovi su prioritet

0

Prioritet u Foči, u kojoj na dva fakulteta studira oko 1 500 studenata, jeste izgradnja studentskog doma, sa najmanje 300 mjesta, izjavio je danas Srni rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Mitar Novaković. Novaković, koji je danas sa članovima rukovodstva Univerziteta posjetio Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški i Medicinski fakultet sa četiri studijska programa, istakao je da je izgradnja doma uslov za sertifikaciju Bolonjske deklaracije. „O tome ćemo razgovarati i u Vladi RS, od koje očekujemo operativna sredstva“, rekao je Novaković. Osim o izgradnji studentskih domova u gradu, delegacija Univerziteta iz Istočnog Sarajeva razgovarala je sa predstavnicima lokalne vlasti i o ostanku Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči. Rektor Novaković je opštinskom rukovodstvu predlagao da se kupi fočanski hotel „Zelengora“ za potrebe studentskog smještaja, ali je na današnjem sastanku sa rukovodstvom opštine upoznat da je to neizvodljiva i da nema podršku ovdašnjih vlasti.

„Mi smo već u gradskoj zoni, u naselju Donje Polje, besplatno ustupili zemljište za izgradnju studenstkih domova, a tu ima mjesta i za eventualnu izgradnju zgrade za potrebe Bogoslovskog fakulteta“, rekao je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

On je ponovio stav lokalne vlasti ove opštine, koja se protivi eventualnom izmještanju Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče u Istočno Sarajevo.

„Poštovaćemo samo odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će o ovome raspravljati na svom majskom zasjedanju“, rekao je Krsmanović.

Krsmanović je najavio da će se 18. marta, tim povodom, u Beogradu sastati sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare