Studenti snimili promotivni film o prednostima studiranja na ETF-u

0

ISTOČNO SARAJEVO – Trinaest studenata od prve do četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu snimili su kratki promotivni film u kojem su podijelili lična iskustva o studiranju i buduće studente upoznali o prednostima i uslovima koje nudi ovaj fakultet.

Studenti Marko Mojsilović, Miljana Drašković i Marina Mandić su na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu istakli da su film snimali u kućnoj varijanti, zbog trenutne epidemiološke situacije, a obuhvaćeni su svi smjerovi fakulteta – Računarstvo i informatika, Elektroenergetika i Automatika i elektronika.

Mojsilović je rekao da su obuhvaćene i teme o stipendijama i studentskim razmjenama.

„Željeli smo da budućim brucošima približimo kako izgleda naš fakultet i šta nudi. Moja dosadašnja iskustva su pozitivna, a odlučio sam se za ovaj fakultet jer imam veliku ljubav prema matematici i fizici i htio sam da ostanem u Republici Srpskoj da studiram. Ovo je bio pravi izbor za mene“, istakao je Mojsilović.

Draškovićeva, koja je student treće godine ETF-a, smatra da bi svi trebalo da izaberu da studiraju ono šta vole, a njena velika želja je i da ostane u Srpskoj i da gradi ovu zemlju, ocjenjujući da mladi u tome imaju ključnu ulogu.

„Ovaj fakultet nam nudi mnogo dobrih izbora i za studentske prakse i zaposlenje. Stipendista sam kompanije `M:tel` i tokom ljeta ću kod njih imati praksu. Veoma se radujem tome jer ću steći određena poslovna iskustva i prije zvaničnog zaposlenja“, istakla je Draškovićeva.

Mandićeva je rekla da je nakon srednje medicinske škole odlučila da upiše Elektrotehnički fakultet jer je smatrala da se mnogo toga može postići trudom i zalaganjem, te da se nije pokajala zbog takvog izbora jer ovaj fakultet nudi brojne mogućnosti za zaposlenje.

„Preporučujem svim mladim ljudima da ne napuštaju Republiku Srpsku i da upišu neki od fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu“, istakla je Mandićeva.

Docent na Elektrotehničkom fakultetu Darko Kovačević istakao je da je ideja bila da određena grupa studenata na lokciji gdje se trenutno nalazi snimi video u kojem će govoriti o iskustvu tokom studiranja na ETF-u, nakon čega je objedinjen film i sada je dostupan na zvaničnom „Jutjub“ kanalu ovog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

„Film predstavlja nešto zanimljivo i dragocjeno jer u prvi plan stavlja studente, što na konkretan način daje jasnu sliku o tome kako neka obrazovna institucija izgleda. U tom smislu smo za ETF uradili pravu stvar“, istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, studenti koji se pojavljuju u filmu su sa područja Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Kragujevca, kao i student na međunarodnoj razmjeni u Španiji.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović istakao je da su studenti pokazali da stečeno znanje lako mogu da primijene u praksi, što su pokazali i kroz promotivni film.

„Bitno nam je da naša omladina ostane na prostoru Republike Srpske, BiH, da upišu fakultete na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Na ETF-u im nudimo brojne mogućnosti jer smo potpisali veliki broj sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima, lokalnim zajednicima, republičkim institucijama, gdje naši studenti mogu da dobiju stipendije, te da po okončanju studija dobijaju posao u privredi“, istakao je Popović.

Popović je napomenuo da Fakultet ove godine očekuje da bude upisano oko 120 studenata, a upis bi, najvjerovatnije, trebalo da bude u prvoj sedmici jula, mada se još čeka na zvaničnu odluku resornog ministarstva.

„Više o pripremnoj nastavi za prijemni ispit zainteresovani mogu da pronađu na zvaničnoj stranici Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, rekao je Popović.

On je naglasio i da fakultet ima više od 80 odsto vlastitog kadra, te da su bez problema prešli na onlajn izvođenje nastave u ovim vanrednim okolnostima.

„Zadovoljni su i studenti, ali i nastavno osoblje“, rekao je Popović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare