Studenti pješače pod Ostrog

0
Studenti pješače pod Ostrog

FOČA – Na hodočašće u manastir Ostrog, na put dug 135 kilometara, iz Foče je pješke krenulo 12 studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.

Stanari Studentskog doma u Foči prvi put su krenuli na poklonjenje moštima Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, a hodočašće su zajedno organizovali Studentski parlament i uprava Studentskog doma.

Inicijator akcije, student pete godine medicine Nemanja Ilić iz Trebinja, prethodnih sedam godina je, uoči 12. maja, pješačio od manastira Zavala u Hercegovini, preko Mrkonjića, rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog, i manastira Tvrdoš do manastira Ostrog.

„Moje kolege su bile zadivljene tom idejom i u saradnji sa direktorom Doma prvi put smo organizovali hodočašće. Nadam se da će ovo postati tradicija“, navodi Ilić.

Grupa u kojoj je sedam djevojaka i pet momaka prvog dana pješačiće oko 30 kilometara od Foče do manastira Zagrađe, zadužbine Hercega od Svetog Save Stjepana Kosače, koji se nalazi na mjestu gdje počinje Drina.

Nakon konaka u Zagrađu, drugog dana se pješači 35 kilometara do manastira Piva, a najveće iskušenje hodočasnike očekuje trećeg dana, kada je potrebno preći oko 50 kilometara, od manastira Piva do parohijskog doma pri Crkvi Svetog Vasilija u Nikšiću.

Četvrtog dana prepješačiće oko 20 kilometara od Nikšića do manastira Ostrog, gdje će prenoćiti pod otvorenim nebom i 12. maja, na Vaslijevdan, pokloniti se čudotvornim moštima velikog svetitelja.

„Više je to psihički, nego fizički napor. Ovaj put je put ljubavi, volje, pokajanja i molitve za zdravlje“, poručuje Ilić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog doma Foča Lazar Šipovac iz Nevesinja napominje da put hodočasnika „krivuda“ između gradova i sela, ali da je u duhovnom smislu to uspenje na planinu ka savlađivanju sopstvenih nemoći i iskušenja.

„Nadamo se da će ovo biti pravi odmor za dušu, a umor za noge ćemo brzo zaboraviti“, ističe Šipovac, student pete godine stomatologije.

Apsolvent defektologije Ana Perišić iz Rogatice kaže da je u manastiru Ostrog bila samo jednom, i to na đačkoj ekskurziji, i da odavno ima veliku želju da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

„Nisam se nešto posebno pripremala, ali mislim da sam spremna. Mislim da tu nije potrebna neka posebna kondicija, već samo volja“, navodi Perišićeva.

Uprava Studentskog doma Foča pomogla je organizaciju hodočašća nabavkom majica sa slikom manastira Ostrog za učesnike, te prevozom hrane i stvari.

„Ovo nije prva aktivnost koju zajedno organizujemo – do sada smo podržali njihove odlaske na Sajam knjiga u Beogradu, `OK fest` na Tjentištu i `Egzit` na Jahorini, a i studenti nama pomažu u uređenju zelenih površina“, objašnjava direktor Studentskog doma Srđan Drašković.

Akciju je pomoglo i nekoliko fočanskih preduzetnika i ugostitelja, koji su zajedno sa upravom Doma obezbijedili hranu za učesnike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments