Studenti novinarstva FFUIS posjetili filmski arhiv Kinoteke RS

0

Studenti treće godine Katedre za novinarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu posjetili su danas Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske u Palama, gdje im je prezentovan rad ove republičke ustanove kulture, sa svim sadržajima koji čine njen fundus – od filmskih materijala, muzejskih eksponata filmske tehnike do prateće filmske građe.

O radu Kinoteke Republike Srpske studente je informisao direktor Milovan Pandurević, ističući značaj ove ustanove ne samo u okviru filmske arhivistike nego i njenu aktivnu ulogu u obrazovnom smislu, tim prije što je Kinoteka Republike Srpske, kako je istakao, organizator brojnih filmskih programa edukativnog karaktera, koji su prvenstveno namijenjeni studentima i sticanju novih znanja iz oblasti filmske umjetnosti.

Prikazan je i dokumentarni film “Od “Srna filma” do Kinoteke Republike Srpske”, koji ilustruje dvadesetogodišnji rad na stvaranju Filmskog arhiva Republike Srpske – od 1992. godine, kada je osnovano Javno filmsko preduzeće Republike Srpske “Srna film”, čiji je Kinoteka pravni sljedbenik.

Studenti su, takođe, imali priliku da vide i završne radove na realizaciji prve faze projekta “Adaptacija Muzeja filmske tehnike i prateće filmske građe u Filmskom arhivu Kinoteke Republike Srpske”, koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH.

Realizacijom ovog projekta, prema Pandurevićevim riječima, Kinoteka Republike Srpske trebalo bi da u narednim godinama dobije adekvatan prostor za stalnu muzejsku postavku filmske tehnike i prateće filmske građe, te galerijski prostor, što će omogućiti da se bogata filmska građa iz kinotečkog fundusa učini dostupnom široj javnosti.

Studenti nisu krili zadovoljstvo viđenim i izrazili su spremnost da volonterski učestvuju u pripremi i organizaciji budućih programa Kinoteke, prvenstveno “Filmskog kampusa”, tradicionalnog programa za studente, koji će ove godine biti organizovan krajem septembra.

Jadranka Pandurević, urednik programa Kinoteke RS

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments