Studenti nezadovoljni odlukom o premještanju fakulteta

0

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su u Palama održali proteste na kojima su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Senata Univerziteta da se ova visokoškolska ustanova dislocira u Vlasenicu. Protest studenata podržali su predsjednici opštinskih odbora SNSD-a Istočno Sarajevo i predstavnici ove stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Republike Srpske i BiH, te predstavnici opštine Pale.

Nezadovoljni studenti, kao i ostali učesnici protesta, smatraju da odluka Senata nikako nije u interesu Grada Istočno Sarajevo, izrazivši nadu da će Prirodno-matematički fakultet nastaviti rad u Palama.

„Fakultet koji ovdje funkcioniše 11 godina, tu treba i da ostane. Imamo dovoljno prostora i stručnog kadra za odvijanje nastave, a pomjeranje sa Pala dovelo bi u pitanje njegov opstanak“, smatra načelnik opštine Slobodan Savić.

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu je na jučerašnjoj sjednici prihvatio Nacrt statuta u kojem je definisano da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta, koji će se izdvojiti iz Filozofskog fakulteta, bude u Vlasenici.

„Senat je usvojio izgled statuta koji će biti upućen Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i nadam se da će do kraja avgusta biti definitivno usvojen“, rekao je juče rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković.

Nekoliko časova prije odluke Senata, Novaković je u pismu Naučno-nastavničkom vijeću Filozofskog fakulteta zatražio smjenu sadašnjeg dekana Milenka Pikule i zatražio od vijeća da hitno predloži nastavnike za dekana Filozofskog fakultete. U pismu je navedeno da će sve odluke koje potpiše dekan Pikula, rektor smatrati nevažećim.

Naučno-nastavno vijeće predložilo je danas da funkciju dekana Filozofskog fakulteta od smijenjenog dekana Pikule preuzme profesor Milanka Babić. Konačnu odluku o ovome donijeće Senat i rektor Univerziteta.

Pikula je poručio da će se bez obzira na to što je smijenjen boriti da Prirodno-matematički fakultet ostane u Palama. „Prije tri mjeseca sam dobio plaketu za izuzetan doprinos radu na Univerzitetu, a sad me smjenjuje. Za skoro 40 godina rada nisam ništa slično doživio. Već pet i po godina sam dekan i to što me nije imenovao, rektoru nije smetalo donedavno. Kada sam se usprotivio premještanju fakulteta koji treba da se izdvoji iz naše ustanove, sve je krenulo kako ne treba“, rekao je ranije Pikula.

On je poručio da će se bez obzira na to što je smijenjen boriti za opstanak fakulteta u Istočnom Saarjevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare