Studenti na Palama plaćaju putovanja profesora

0

Samofinansirajući (vanredni) studenti Filozofskog fakulteta u Palama prijavu za polaganje ispita moraju plaćati po pet KM iako je to suprotno odluci Ministarstva prosvjete RS i Senata Univerziteta Istočno Sarajevo. Milanka Babić, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu, kaže da pet KM za prijave moraju plaćati vanredni studenti za koje je nastava organizovana tokom vikenda, pišu Nezavisne novine.

„Cijenu prijave uskladili smo s ostalim fakultetima društvenih nauka u okruženju. Tim novcem barem dijelom budu refundirani troškovi putovanja profesora. Vikend im nije plaćen, a ulažu dodatne napore i troše vrijeme“, objasnila je Babićeva.

Vanredni studenti tvrde kako prijava za redovne studente košta jednu KM, te da za izlazak na popravni ispit (drugi ispitni rok) u svakom ispitnom roku moraju plaćati po 30 KM, osim u septembarskom, kada izlazak na „popravni“ košta 50 KM. Po odluci ministra prosvjete i kulture RS školarina za samofinansirajuće studente, odnosno studente koji nisu finansirani iz budžeta RS, na Filozofskom fakultetu iznosi 440 KM plus 80 KM administrativnih troškova za godinu. Tako vanredni student bez prijava za ispit za jednu akademsku godinu mora platiti 520 KM.

Iz Ministarstva ističu da četvrti i svaki naredni izlazak na ispit student plaća u iznosu koji je utvrđen odlukom Senata, s tim da ne može biti veći od 20 KM. Upozoravaju da su sva uvjerenja koja student traži od Studentske službe besplatna.

Zoran Ljuboje, prorektor za nastavu na Univerzitetu Istočno Sarajevo, međutim, tvrdi da prijava za ispit za sve studente treba da bude besplatna ili da najviše može koštati jednu KM.

„Samofinansirajući studenti plaćanjem školarine imaju ista prava kao i redovni studenti, tako da je i cijena prijave za njih najviše jednu KM. Studenti ne mogu snositi troškove profesora. Oni za to primaju honorar“, upozorio je Ljuboje.

Milanka Babić tvrdi da novac od školarine vanrednih studenata odlazi u budžet RS i da fakultet ni marke ne dobije od upisnine.

„Studenti koji drugi put izlaze na jedan ispit moraju platiti 20 KM. I to je odluka Univerziteta Istočno Sarajevo“, dodaje Babićeva.

Palelive.com – svevijesti.ba

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare