Studenti iz Kosovske Mitrovice u posjeti kolegama

0

Tokom posjete studenata Pravnog fakulteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, kolegama u Republici Srpskoj dogovoreno je da to postane tradicija i da studenti sa Kosmeta na proljeće dolaze u Srpsku, a do uzvratnih susreta dolazilo bi na jesen.

Grupa od 50 studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, boravi u dvodnevnoj posjeti Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočno Sarajevu.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica istakao je da je Unija pokrenula akciju da svi redovni studenti prilikom upisa i ovjere semestra na oba javna univerziteta uplate po dvije KM, a svi zaposleni po 10 KM na godišnjem nivou za pomoć studentima i Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Ne možemo da zaboravimo koliko su Srbi sa Kosova i Metohije pomogali nama u Republici Srpskoj u veoma teškim momentima. Sada je red da mi budemo solidarni i da pomognemo njima”, istakao je Govedarica.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/posjeta-studenti-kosovska-mitrovica-pale-mart-2014/] width=[54] height=[54] title=[Studenti iz Kosovske Mitrovice u posjeti kolegama] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

On kaže da će biti prikupljena značajna sredstava, jer se na Univerzitetu u Banjaluci nalazi 19.000 studenata, a u Istočnom Sarajevu 16.000 studenata.

Predsjednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta u Prištini Miroslav Milić istakao je da je ovo uzvratna posjeta i da su juče bili u posjeti kolegama u Banjaluci.

“Dogovorili smo se da ovo postane tradicija i da mi na proljeće dolazimo u Republiku Srpsku, a da oni na jesen dolaze u Kosovsku Mitrovicu”, rekao je on.

Predsjednik Saveza studenata na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stanić istakao je da su danas studentima sa Kosova priredili prijem, nakon čega će posjetiti Jahorinu. “Večeras će u sportskoj dvorani “Peki” ekipe dva fakulteta odigrati i revijalnu utakmicu, dok je za sutra planiran odlazak u Andrićgrad”, kaže Stanić.

“Nastojimo da na najbolji način zbližimo studente koji su budući nosioci politike i da što bolje zbližimo srpski narod koji je na različitim prostorima”, istakao je on.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je opština prihvatila da finansira boravak studenata sa Kosova i Metohije i da im je to velika čast.

“Narod u Republici Srpskoj i na Kosmetu se dobro razumije, jer živi u sličnoj situaciji”, rekao je on dodavši da su kosmetski Srbi uvijek dobrodošli, kao što su građani Srpske za vrijeme ratnih dešavanja bili dobrodošli u Srbiju.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments