Studenti iz Banjaluke u posjeti Višegradu

0

VIŠEGRAD – Grupa od 30 studenata Arhitektonsko-građevinsko- geodetskog fakulteta iz Banjaluke posjetila je danas Gradsku kuću u Andrićgradu, most Mehmed-paše Sokolovića i Hidroelektranu Višegrad.

U Gradskoj kući studente je primio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji ih je upoznao sa opštinskom administracijom, arhitekturom Gradske kuće i kompleksa Andrićgrad. On je svim studentima i profesorima poželio ugodan boravak u Višegradu.

Profesor ovom fakultetu Mato Uljarević rekao je Srni da su studenti posjetili Višegrad u okviru stručne ekskurzije koja traje pet dana, a tokom koje su obišli auto-put Banjaluka, obaloutvrde u Bijeljini, grad u nastajanju Slobomir, te most i hidroelektranu u Višegradu.

„Siguran sam da će ova posjeta studentima omogućiti usvajanje novih saznanja i zainteresovati ih da se nekim smjerom bave studioznije“, dodao je Uljarević.

On je rekao da će studenti sagledati kompleks hidroelektrane Višegrad sa težištem na mjere sanacija proviranja vode, sa aspekta istraživanja detektovanih pojava i donošenja projektnih rješenja sanacije.

„Nakon Višegrada, nastavljamo prema Hercegovini da obiđemo gornje horizonte i energetske objekte u izgradnji, a težište je da prođemo sve faze koje su zastupljene u realizaciji nekog projekta“, dodao je Uljarević.

Student Građevinskog fakulteta Vukašin Zdjelar rekao je da je Višegrad važno mjesto u istorijskom smislu.

„Ovdje smo došli da obiđemo gradilište, odnosno sanaciju mosta Mehmed paše Sokolovića. Ovo je prilika da vidimo kako su naši preci pravili značajne velike građevine, kao što su mostovi“, kaže Zdjelar.

Samostalni stručni saradnik za urbanizam, prostorno uređenje i građenje u opštini Višegrad Biljana Borenović rekla je da je studentima prezentovan istorijski period u kome je nastao most, te podaci o njegovim konstruktivnim elementima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare