Stručno predavanje o samopregledu dojke

0

ANDRIĆGRAD – Predavanja čiji je cilj podizanje svijesti žena o značaju preventivnih pregleda i borbe protiv raka dojke su veoma bitna, jer je ova bolest globalni problem i najčešći maligni tumor, s najvišom stopom mortaliteta kod žena širom svijeta, rekla je u Andrićgradu subspecijalista onkolog Maja Gulan, šef Odsjeka za hirurgiju dojke bolnice Užice.

„Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena, a kako uzroci bolesti nisu u potpunosti poznati, nema pouzdanog načina da se spriječi njen nastanak. Zdravim načinom života i izbjegavanjem poznatih faktora rizika možemo rizik donekle umanjiti, ali redovni pregledi dojki predstavljaju najbolji način za očuvanje zdravlja“, istakla je Gulanova.

Specijalista radiolog Sonja Mitrašinović iz Višegrada na predavanju je posebno ukazala na značaj mamografskog pregleda.

„Najkasnije od 50. godine treba početi sa mamografskim pregledima dojki i provoditi ih na dvije godine sve do 70. godine starosti. Redovni pregledi omogućavaju da se bolest otkrije u početnoj fazi, kada je liječenje jednostavnije i veoma uspješno“, istakla je Mitrašinovićeva.

Stručno predavanje o samopregledu dojke organizovalo je Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Aska“ iz Višegrada.

Predsjednik ovog udruženja Svetlana Novaković napominje da se ovakva predavanja organizuju s ciljem da se edukuju žene i podstaknu na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vrijeme, a samim tim poveća stepen izliječenja.

„Uspešnim liječenjem podrazumijeva se objedinjeno liječenje tjelesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama“, izjavila je Novakovićeva.

Udruženje žena „Aska“ iz Višegrada je organizacija koja okuplja oboljele i liječene od raka dojke, članove njihovih porodica, prijatelje i druga zainteresovana lica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare