Stručni rad sa djecom u „Dnevnom boravku“ 11 mjeseci

0

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala realizovalo je projekat „Dnevni boravak“ u okviru koga su 11 mjeseci sa djecom na području ove lokalne zajednice radili pedagog, defektolog, psiholog i logoped.

„Kroz projekat je prošlo 20 djece sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, 58 djece primilo logopetske tretmane, a 12 djece sa psiho-fizičkim razvojnim problemima koristilo usluge defektologa“, izjavio je menadžer projekta i predsjednik Udruženja „Sunca“ Milenko Vujinović na konferenciji za novinare.

On je rekao da je cilj bio poboljšati socijalnu uključenost djece i omladine sa poteškoćama, a roditeljima i članovima porodica olakšati svakodnevnu brigu.

Vujinović je dodao da će rad logopeda u narednih godinu dana finansirati opština Pale, te da su nabavili vibrafon aparat koji stimuliše određene glasove i olakšaće rad logopeda.

On je istakao da su u realizaciji projekta posebnu pažnju posvetili osnaživanju roditelja i njihovom uključivanju u aktivnosti Udruženja, da bi tako doprinijeli rješavanju zajedničkih problema.

Savjetnik načelnika opštine Pale Srđan Šekara zahvalio je UNDP-u i Udruženju „Sunce“ što su ušli u ovaj projekat kao jedna od 11 opština u BiH.

„Opština Pale je i ovoga puta pokazala senzibilitet i odgovornost prema radu Udruženja, zato smo danas i potpisali sporazum o nastavku rada logopeda u narednih godinu dana. To je veliki iskorak jer logoped će biti na raspolaganju djeci i roditeljima sa područja opštine“, naglasio je Šekara.

Logoped u Udruženju „Sunce“ Vedrana Veselinović zahvalila je načelniku opštine Bošku Jugoviću koji je prepoznao potrebu za logopedom u ovoj lokalnoj zajednici i obezbijedio sredstva za nastavak rada.

„To je veoma značajno. Roditelji neće morati da finansiraju ove usluge niti da odlaze u druge gradove kako bi tražili pomoć logopeda. Iz dana u dan povećava se broj djece sa nekim govorno-jezičkim poremećajima, sa intelektualnim smetnjama, djeca autističnog spektra i drugim sindromima“, navela je Veselinovićeva.

Ona je dodala da su vrata Udruženja otvorena za svu djecu iz opštine Pale svakim radnim danom od 9.00 do 15.00 časova.

Terenski saradnik Regionalnog programa lokalne demokratije na Balkanu Emir Bašić istakao je značaj saradnje sa jedinicama lokalne samouprave u ovakvim projektima.

Bašić je čestitao Udruženju koje je proteklih 11 mjeseci aktivno radilo na unapređenju kvaliteta života za djecu sa poteškoćama u razvoju, kao i opštini Pale koja je učinila sve da dobije priliku da pokaže da organizacija civilnog društva unutar lokalne zajednice mogu biti izuzetan resurs.

Projekat vrijednosti 46.000 KM bio je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Balkanu koji su finansirali EU i opština Pale sa učešćem od 30 odsto, a sprovodio UNDP.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare