Strateški značaj Istočnog Sarajeva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je na strateški značaj koji ima Istočno Sarajevo i kao dokaz naveo da se zalaže za politiku jačanja institucija Srpske u ovom gradu.

Dodik je sinoć naglasio da se, zbog politike jačanja institucija Srpske, zalaže za jačanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da je upoznat da postoje određeni problemi između profesora i rektora, kao i da će se u narednom periodu raditi na snižavanju tih tenzija.

„Moramo to brzo da riješimo. Ne smijemo se baviti sami sobom. Ni Rektorat, ni profesori u Istočnom Sarajevu ne smiju se baviti sami sobom i moraju biti u funkciji javnog nacionalnog interesa“, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je na tribini u Istočnom Sarajevu naglasio da je ponosan na činjenicu što je u ovo vrijeme teških izazova učinio najteže, odnosno što je sačuvao Republiku Srpsku i njene institucije, upozorivši da raznorazni međunarodni mešetari nastoje da šire takvu atmosferu da bi narodu zgadili institucije Srpske.

Dodik je naglasio da narod u Republici Srpskoj može da bira između dvije politike, i to one koju provodi SNSD, koji radi na jačanju Srpske, tako što otvara radna mjesta, što je nacionalni prioritet, te politike današnje opozicije koja napada one koji predstavljaju institucije.

„Republika Srpska je danas institucionalno stabilna i zna šta radi. Neću vas odvesti ni u kakav egzodus, niti rat. Neću vam dati nemirne noći, već ću dugoročno i strpljivo da se borim da gradim samostalnu Republiku Srpsku koja danas ima više prijatelja nego što je ikad imala“, naglasio je Dodik.

Dodik je poručio radnicima nekadašnje Rasklopne opreme „Energoinvesta“ /RAOP/da je uvjeren da je ruski partner dobro rješenje, jer se pokušava obezbijediti da što prije krene proizvodnja.

„Niko od radnika RAOP-a neće biti uskraćen za prava koja ima. Kada će se to riješiti ne mogu da licitiram, ali će se u postupku rješavanja ubrzati pitanja koja su u vezi sa samom Vladom i onim što je ona odlučila da učini“, rekao je predsjednik Srpske.

On je napomenuo i da institucije Srpske sa partnerom iz Južne Koreje rade na tome da bolnica u Kasindolu dobije vrhunsku medicinsku opremu.

Dodik je rekao da je, za razliku od nekih iz opozicije, otišao u Haški tribunal da svjedoči na poziv prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića, te najavio da će se rado odazvati i ukoliko ga pozove odbrana generala Ratka Mladića.

Kada je riječ o saradnji sa Srbijom, Dodik je naglasio da će se zalagati za saradnju sa svim političkim predstavnicma u Beogradu, očekujući da Republika Srpska dobije bezrezervnu podršku, bez obzira na to ko je na vlasti.

„Politika od koje bi iz Beograda naređivali šta ćemo mi ovdje raditi nije dobra za nas. Neću da budem eksponent te politike, jer sigurno je da puno bolje razumijem potrebe Istočnog Sarajeva nego što to čini neko u Beogradu“, rekao je predsjednik Dodik.

On je ponovio da podržava ideju da Hrvati u BiH trebaju dobiti treći entitet u Federaciji BiH, ističući da bi to ojačalo poziciju Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare