Strategija razvoja turizma za budućnost Pala

0

Na Jahorini je danas održana uvodna radionica o izradi strategije razvoja turizma u opštini Pale, čime će ovaj strateški važan dokument, koji finansira UN/FAO program za BiH, jasno odrediti planove za budućnost.

Koordinator UN/FAO programa za BiH Vlado Pijunović rekao je novinarima da opština Pale vodi u ovom segmentu među ostalim opštinama u BiH, te da je ovaj plan veoma bitan, jer će pokazati prioritete i nedostatke, gdje treba da se ulaže i kako.

Pijunović je pojasnio da im se za izradu plana obratio načelnik opštine Pale Boško Jugović sa svojim timom, te naglasio da je najvažnije da ono što bude obuhvaćeno planom bude i urađeno na korist građana.

Jugović je rekao da je lokalna zajednica zahvaljujući organizaciji FAO i Pijunoviću ušla u red rijetkih opština u BiH koje će imati izrađenu strategiju razvoja turizma.

Jugović je istakao da će odrediti ciljne tačke, kako da usmjere novac, na koji način da pristupe fondovima, jer je najbitniji cilj da na osnovu strategije otvore vrata svih pristupnih fondova, te da apliciraju za projekte koji su kapitalni.

Prema njegovim riječima, konačan cilj je da ta strategija ne bude samo dokument, već smjernica kako da se opština ponaša u budućnosti, da se mapiraju ključne stvari kada je u pitanju turizam i razvoj ruralnog područja.

„Smatram da opština Pale zahvaljujući svim potencijalima kojima raspolaže treba da bude jedna od vodećih opština u Republici Srpskoj i regionu kada je u pitanju turizam“, rekao je Jugović.

On je naveo da su u radnu grupu uključili sve segmente društva koji mogu da daju konstruktivne ideje, prije svega hotelijere, turističke radnike, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

„Zahvaljujem se svima koji su uzeli učešće u radionici i koji će svojim sugestijama dati doprinos u izradi strategije. Kada bude završen izrada, ovaj strateški dokument biće predat Skupštini opštine na usvajanje“, izjavio je Jugović.

Direktor opštinske Turističke organizacije Dragan Jakić rekao je da se u uvodnoj radionici akcenat stavlja na ruralni turizam, koji će u periodu epidemije virusa korone „eksplodirati“, te smatra da je izrada ove strategije od velike važnosti za budući razvoj opštine Pale.

On je dodao da su uuvodnoj riječi Pijunovića čuli da je USAID izrazio interesovanje da finansira konkretne projekte ove strategije, te napomenuo kako EU i međunarodne nevladine organizacije izdvajaju velika sredstva za razvoj turizma.

Jakić je dodao da se radna grupa sastoji od 40 članova i nada se da će po završetku strategija imati i projekte koje će implementirati na području opštine Pale.

Docent sa Ekonomskog fakulteta Pale Nemanja Šarenac zahvalio je opštini Pale i Turističkoj organizaciji za ukazano povjerenje i uključivanje ove visokoškolske ustanove u izradu važne strategije.

„Da bi svaka strategija bila uspješna neophodno je da se uključi što više zainteresovanih strana. Kao član radne grupe, predložiću sa svojim kolega određene prijedloge za poboljšanje strategije da bi dobili kvalitetan dokument za unapređenje ruralnog razvoja turizma“, rekao je Šarenac.

Sporazum o izradi strategije razvoja turizma opštine Pale i razvoja poljoprivrede potpisan je 6. novembra između Jugovića i Pijunovića, a njegov završetak očekuje se krajem marta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare