Stranke prihvatile pravila ponašanja

0

MILIĆI – Predstavnici devet stranaka koje djeluju u opštini Milići potpisali su danas dokument „Pravila ponašanja političkih subjekata u predizbornom i izbornom periodu“, koji je izradila opštinska Komisija za ocjenu etičnosti.
Ovaj dokument potpisali su predstavnici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, SDA, SP-a, DNS-a, Srpske radikalne stranke, SBB-a i Srpske napredne stranke.

Predviđeno je da ovaj dokument na narednom zasjedanju usvoji Skupština opštine Milići.

Predsjednik Komsije Tatjana Pantić rekla je novinarima da dokument sadrži sedam pravila koja se zasnivaju na važećim zakonskim normativima i podzakonskim aktima.

„Pravila ponašanja su urađena na inicijativu OEBS-a. U pitanju je projekat, koji je počeo da se realizuje u 15 opština u BiH. Riječ je o pravilima ponašanja koja bi trebalo sve stranke u predizbornom i izbornom periodu da poštuju. Izborni proces je uređen pozitivnim zakonodavstvom, tako da su ova pravila samo nadogradnja već postojećih propisa“, rekla je Pantićeva.

Ona je dodala da je cilj ovog dokumenta da se stvori demokratski ambijent u kojem će proteći izbori.

„Pravila su uglavnom orjentisana na ponašanje političkih subjekata, uvažavanje njihovih oponenata, kao i na same birače, odnosno na njihovo pravo da slobodno biraju“, objasnila je Pantićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare