Štrajk zaposlenih zbog neimenovanja direktora

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zaposleni u Domu zdravlja Istočno Sarajevo obustavili su danas rad zbog neriješenog pitanja izbora direktora ove zdravstvene ustanove, te neisplaćenih plata i naknada za prevoz.
Predsjednik štrajkačkog odbora Milan Rakita kaže da je Dom zdravlja, čiji su osnivači opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, već dva mjeseca bez direktora, jer načelnici ove dvije opštione o tome ne mogu da postignu dogovor.

Rakita navodi da bi problemi radnika ovog doma zdravlja, koji se odnose na isplatu plata za dva mjeseca i zaostalih naknada za prevoz, bili riješeni postavljanjem direktora.

„U toku štrajka obezbijedili smo minimum uslova rada. Primaju se hitni slučajevi i pruža neophodna terapija hroničnim bolesnicima koji moraju biti zbrinuti“, rekao je Rakita novinarima.

On je odbacio tvrdnje da iza ove obustave rada stoji politika, istakavši da zaposlene samo interesuju plate. „Kada dobijemo platu, istog momenta prekidamo štrajk“, rekao je Rakita.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je novinarima da je sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Miljanom Damjanovićem 4. jula potpisao sporazum kojim se definiše prelazno rješenje upravljanja Domom zdravlja, a koji bi trebao da omogući upis u sudski registar vršioca dužnosti direktora i njegovog zamjenika.

„To prelazno rješenje podrazumijeva da će v.d. direktora biti sa Istočne Ilidže, a prokurista sa ovlaštenjima naš kandidat. Dogovorili smo se i da izmijenimo Statut Doma zdravlja koji bi podrazumijevao princip rotacije direktora i zamjenika direktora. Prema tom Statutu, prvi direktor bi bio sa područja Istočne Ilidže kojeg će imenovati Skupština opštine. Nakon četiri godine, direktor će biti sa područja Istočnog Novog Sarajeva, kao drugog osnivača Doma zdravlja“, objasnio je Ćosić.

On je naveo da će zamjenika direktora postavljati Upravni odbor koji se sastoji od pet članova.

Prema riječima Ćosića, ovim su „otkočeni“ svi procesi koji se odnose na zastoj u upravljanju Domom zdravlja.

Đosić je rekao da razumije nezadovoljsto zaposlenih zbog neisplaćenih plata, ali da smatra da današnji štrajk nije bio potreban i da ima političku dimenziju.

On tvrdi da se novac namijenjen za isplate plata i materijalnih troškova nalaze na računu Doma zdravlja, te da će biti isplaćene onog momenta kada se imenuje v.d. direktor, odnosno kada se izvrši upis u sudski registar.

„Ovaj Dom zdravlja odlično funkcioniše. Ima sredstva na računu, a platu duguje samo zato što nema ko da potpiše. Zato mislim da ovaj štrajk ima političku dimenziju jer jedan broj zaposlenih očigledno po instrukciji opozicionih partija to pokreće“, rekao je Ćosić.

On je najavio da će danas biti održana sjednica Upravnog odbora koji će, prema očekivanjima, usvojiti predložene izmjene Statuta, nakon čega će sud izmijeniti potpisnike, čime će biti riješena ova situacija.

„Nadam se da će već sutra biti izvršen upis v.d. direktora i prokuriste, čime će biti omogućemo da sredstva sa računa budu uplaćena na račun dobavljača prema kojima imaju obaveze za materijalne troškove i na račun za njihove plate“, rekao je Ćosić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović potvrdio je novinarima da su dvije opštine postigle saglasnost o izmjenama i dopunama Statuta koje su ključne za regulisanje prava osnivača i za rad ove zdravstvene ustanove.

On je istakao da je predloženim izmjenama i dopunama Statuta sve precizno dogovoreno, te da ne postoji mogućnost bilo kakve manipulacije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare