Štrajk upozorenja u fočanskim osnovnim školama

0

FOČA – Zaposleni u fočanskim osnovnim školama „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“ održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, nezadovoljni odnosom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske prema njihovoj branši, a prije svega zbog neredovnih isplata naknada za prevoz radnika, te novog načina obračuna tih troškova.
Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata prosvjete Vukola Sekulović rekao je da ministarstvo duguje prosvjetarima naknade za više mjeseci iz ove i prošle godine, te da se godinama ne plaćaju naknade za rođenje djeteta, za smrtni slučaj i jubilarne nagrade.

„Još veći problem je ministrovo uputstvo, koje je potpisao u septembru ove godine, da se naknada troškova za prevoz onim radnicima koji koriste vlastito auto, obračunava 50 odsto od cijene mjesečne karte u gradskom i međugradskom saobraćaju. Područne škole su udaljene od pet do 25 kilometara i nijedan nastavnik ne može da stigne u sve škole bez svog auta, tako da je ovo upustvo stvorilo nervozu među radnicima“, rekao je Sekulović, koji je nastavnik u OŠ „Veselin Masleša“.

On je napomenuo da je ovakav vid obračuna protivzakonit, jer je Zakonom o radu regulisano da je poslodavac dužan da nadoknadi troškove prevoza radnika do svog radnog mjesta, te da je i protivustavno.

„U Ustavu Republike Srpske i BiH piše da ne smije biti diskriminacije među radnicima, a u ovom slučaju je diskrimincija onih radnika koji moraju da koriste svoj auto. Niko od nas ujutro ne kreće na igranku, nego u učionicu da obrazuje i vaspitava učenike, od kojih će postati i doktori, inženjeri, prosvjetni radnici, ministri, predsjednici…“, rekao je Sekulović.

On je dodao da radnici strahuju i da bi moglo doći do smanjivanja cijene rada sa 100 na 94 KM, te minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

Radnici fočanskih osnovnih škola su poručili da je ovo samo štrajk upozorenja i da će, ukoliko isplate i dalje budu kasnile i ako se ministrovo upustvo ne stavi van snage, tako da se troškovi prevoza obračunavaju na osnovu 100 odsto cijene mjesečne karte, krenuti u radikalnije sindikalne vidove borbe, koje su dozvoljene zakonom.

Fočanskim školama uskoro bi se mogle pridružiti i ostale škole u Gornjem Podrinju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare