Strahovlada zapadnih sila počela nepovratno da se raspada

3

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić ocijenio je da je strahovlada velikih zapadnih sila prelomljena kroz njihove ambasade i ambasadore, te visokog predstavnika u BiH počela nepovratno da se topi i raspada.

„Dobro je da je narod Republike Srpske kroz stav većine svojih predstavnika u najvišem državnom organu rekao šta misli o diktaturi i strahovladi visokog predstavnika, koji sam sebi dodjeljuje ovlašćenja koja mu ni po jednom pravnom aktu ne pripadaju“, istakao je Lukić, govoreći o značaju odluka Narodne skupštine Republike Srpske o pitanju ostanka visokog predstavnika u BiH, ali i o budućnosti te institucije.

Lukić je naveo da je politička većina u Narodnoj skupštini iskazala stav ogromne većine državljana Srpske i da sada slijedi borba u kojoj ta većina ne smije da poklekne, jer će u tom slučaju izgubiti legitimitet i vjerodostojnost.

On je za „Glas Srpske“ izjavio da njegova dosadašnja iskustva u saradnji sa zapadnim diplomatama i vojnicima nisu pozitivna i da „oni ne pristaju na otvoren razgovor politički punoljetnih i ravnopravnih strana“, već traže samo bespogovorno slušanje.

„Za njih su stavovi Republike Srpske izvor nestabilnosti, a ne politika koju vodi SDA kada u svoj program stavi za cilj BiH bez entiteta“, istakao je Lukić.

On je dodao da očekuje „dalje nepromišljene poteze Zapada i dalje neutemeljene pritiske raznih vrsta na Republiku Srpsku i njene političke lidere“.

„No, mi moramo da mislimo svojom glavom i da ne povjerujemo u njihove fantazmagorije, iskrivljene i lažne ocjene i osude. Samo tako ćemo očuvati naš srpski identitet, samopoštovanje, egzistenciju i Republiku Srpsku“, naglasio je Lukić.

On je ukazao da BiH sa visokim predstavnikom, sa samozvanim Savjetom za sprovođenje mira /PIK/ i njegovim Upravnim odborom nije suverena i samostalna država.

„Sa situacijom gde države članice PIK-a upravljaju BiH i ostvaruju njena prava, sa diktatorom i tiraninom u liku visokog predstavnika, sa životom pod dekretima takvog diktatora koje on naziva ustavom i zakonima, BiH je u kolonijalnom ili statusu kondominijuma“, rekao je Lukić.

On je naglasio da visoki predstavnik Bošnjacima daje neku lažnu predstavu da su oni u političkom smislu supstanca BiH, osnovni uslov i smisao njenog postojanja, pojasnivši da su visoki predstavnici to činili podržavajući pogubnu težnju ka denacionalizaciji Srba, ka centralizaciji i unitarizaciji BiH, ka ustavnom restrukturisanju BiH bez federalnih jedinica, ka stvaranju jedinstva „na temeljima kalajevštine“ i slično.

„Naravno da će oni /Bošnjaci/ zbog toga grčevito tražiti ostanak i opstanak visokog predstavnika, jer bi bez toga i tek tada razumjeli gde su, ko su i šta su. A realnost je daleko, daleko drugačija od takve lažne samopredstave, koju pothranjuju zapadne sile i visoki predstavnik“, rekao je Lukić.

Odgovarajući na pitanje koliko je važna podrška Rusije i njen principijelni stav da OHR treba da ode bez obzira na personalna rješenja, Lukić je rekao da je stav Rusije veoma značajan, objektivan i nepristrastan „i zato više vrijedi“.

„To što prelomljen kroz optiku zapadnog političkog mišljenja, te stavova Hrvata i Bošnjaka zadobija izgled pristrasnosti u korist Srba, kao i nekog oblika borbe Rusije protiv Zapada, ne menja mnogo na stvari. Moramo da cenimo takav stav Rusije. Ne zaboravimo da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti i da kao takva ima poseban položaj prilikom odlučivanja u njemu“, dodao je Lukić.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo svi znamo i bez profesora.
Da se nije promijenila visoka politika dzaba nasa prica. Jaka Srbija, jaka Rusija i jaka Kina su razlog za ovakve mogucnosti a ne nasa svijest.
Davno je narod rekao da sila Boga ne moli. Ali sad su sile u svijetu podjednake.

Слажем се, али то не значи да само треба да сједимо и чекамо.

Veliki odlucaju, da smo se i na glavu nasadili prije 10godina mislite da bi nesto postigli?
Treba reci ali ne treba ,,soliti pamet,, narodu.