Stopa poreza na nepokretnosti 0,12 odsto

0

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča donijeli su odluku da stopa poreza za nepokretnosti na području opštine u ovoj godini iznosi 0,12 odsto od procijenjene vrijednosti za sve nepokretnosti, izuzev za nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost, za koje je utvrđena stopa od 0,10 odsto.

U odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila 0,125, opšta stopa je smanjena za 0,005, dok je za proizvodne nepokretnosti ostala na istom nivou.

Nije prihvaćen prijedlog odbornika opozicionih SDS-a i NDP-a da se stopa za proizvodne nepokretnosti smanji na 0,08 odsto i da na taj način lokalna uprava pokaže spremnost da olakša poslovanje privrednicima i stvori povoljan ambijent za privlačenje investitora.

Bilo je i prijedloga vlasti i opozicije da se poveća stopa za proizvodne nepokretnosti u kojima je proizvodnja obustavljena, te da se urade diferencirane stope za stambene i poslovne prostore, poput kladionica, ali se o njima Skupština nije izjašnjavala.

Predsjednik komisije koja je pripremila odluku o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti Dragica Kulić istakla je da je u prošloj godini budžetom opštine bilo planirano 280.000 KM prihoda po ovom osnovu, a da je prikupljeno 297.000 KM.

„Za ovu godinu planirano je 330.000 KM prihoda od poreza na nepokretnosti“, rekla je Kulićeva.

Prethodno je usvojena odluka kojom je određena vrijednost nepokretnosti po metru kvadratnom u gradskim i vangradskim zonama, na osnovu koje se utvrđuje porez na nepokretnosti.

Definisana je i vrijednost metra kavdratnog stana u gradu od 1.300 KM u ekstra zoni do 800 KM u četvrtoj zoni, vrijednost metra kvadratnog kuće od 1.200 do 700 KM, poslovnog prostora od 1.600 do 800 KM, a građevinskog zemljišta od 100 do 10 KM.

Na sjednici je usvojena i odluka o raspisivanju konkursa za izbor tri člana Opštinske izborne komisije, a pokrenuto je i više inicijativa odbornika među kojim je inicijativa o izradi socijalne karte opštine, formiranju privrednog savjeta i obnavljanju sportske manifestacije održavanja noćnih trka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare