STOP Mines potpisao ugovor sa Delegacijom Evropske unije u BiH

0

Udruženje za borbu potiv mina „STOP Mines“ Pale potpisalo je u petak 11.12.2009. godine ugovor sa Delegacijom Evropske unije u BiH o izvođenju projekta „Čišćenje mina i Tehničko izviđanje“ vrijedan 1.670.000 EUR. Evropska unija je preuzela obavezu da za izvođenje operacija humanitarnog deminiranja iz IPA fondova izdvoji 1,5 miliona EUR, dok će razliku potrebnu za realizaciju projekta obezbjediti Vlada Brčko distrikta, nakon provođenja zakonom predviđene tenderske procedure. Radovi deminiranja su planirani na 80 lokacija na sumnjivim rizičnim površinama u oba BH entiteta, te u Brčko distriktu. Za izvođenje kompletnog projekta planirano je angažovanje 50 deminera raspodijeljenih u 6 timova, uz angažovanje mašine za pripremu zemljišta i pasa specijalno obučenih za pronalaženje mina.

„STOP Mines“ je u prethodnih četiri godine završio dva projekta deminiranja finansirana od strane Evropske unije ukupne vrijednosti oko 7 miliona KM. U partnerstvu sa domaćim deminerskim organizacijama ukupno je deminirano oko 4 miliona m2 rizične površine, na 115 lokacija u 38 opština širom Bosne i Hercegovine.

Radovi na terenu u okviru novog projekta započeli odmah nakon potpisivanja ugovora, tako da su otvorena dva zadatka tehničkog izviđanja u opštini Stolac ukupne rizične površine oko 7,5 hektara. Sve zadatke deminiranja određuje Centar za uklanjanje mina u BiH prema utvrđenim listama prioriteta.

Za kompletno izvođenje novog projekta predviđeno je izvođenje radova deminiranja u trajanju od dvije godine.

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare