StojičIć: Ruski jezik promovisati u osnovnim i srednjim školama

0

Izučavanje ruskog jezika biće promovisano u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, izjavila je u petak ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić na prvom predavanju u Centru za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku na Palama.

„Bitno je što se obrazovanje ne odnosi samo za univerzitetski nivo, već će izučavanje ruskog jezika biti promovisano na drugačiji način kroz određene projektne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama. To je dobro za kulturnu, obrazovnu i naučnu saradnju koju Republika Srpska nastoji da intenzivira sa Ruskom Federacijom“, izjavila je Stojičićeva novinarima.

Ona je napomenula da ta saradnja već postoji, ali će u svakom slučaju biti unapređivana u narednom periodu.

Stojičićeva je čestitala Univerzitetskom fakultetu Tula i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu na potpisanom sporazumu o otvaranju Centra za izučavanje ruskog jezika, s nadom da će trajati dugo godina.

U amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu je održano predavanje koje je vodio profesora Centra Ilija Tjapkov o temi „Književna gostionica – Svjetlo Jasne Poljane – u gostima kod Lava Tolstoja“.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Draga Mastilović rekao je da dolazak ministra prosvjete daje neku najavu da će se resorno ministarstvo aktivno uključiti u popularizaciju ruskog jezika u Republici Srpskoj, posebno ako se ima u vidu osnovno i srednje obrazovanje, što i jeste cilj Centra.

On je naveo da će od septembra početi intenzivni kursevi ruskog jezika na tri nivoa, a da će pored te aktivnosti biti i naučni i naučno-metodološki sadržaji, predavanja i nastavni sadržaji.

Na Filozofskom fakultetu na Palama juče je svečano otvoren Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i izučavanje ruskog jezika u okviru globalnog projekta Ministarstva prosvjete Rusije.

Centar se finansira iz budžeta Ruske Federacije kako bi se pružila podrška predavanju ruskog jezika u Republici Srpskoj prema ruskim državnim standardima, radi proširenja kulturne, naučne i obrazovne saradnje između bratskih naroda.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare