Što prije završiti Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila

0

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama i istakao da svi treba da se potrude da ova svetinja bude što prije završena i dogodine osveštana, jer je to spomen- hram za sve koji su život dali za Republiku Srpsku.

„On je od danas i parohijski hram. Svaki hram mora da oduševi čovjeka njegovom ljepotom, kako spoljašnjom, tako i unutrašnjom i da bude na radost i ponos svih nas. Danas je lijep sabor, koji treba da objedini“, istakao je mitropolit Hrizostom.

NJegovo visokopreosveštenstvo istakao je da je danas veliki dogaćaj i da je svaki napredak za Pale veoma značajan za opšti opstanak srpskog naroda i za njegov duhovni i kulturni razvoj.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je Sabor Svetog arhangela Gavrila vrlo značajan praznik za Srbe, jer je arhangel Gavrilo anđeo radosti i uvijek je objavljivao radosne vijesti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila sigurno biti na zdravlje i ponos svih stanovnika.

Prema njegovim riječima, današnja proslava Sabora Svetog arhangela Gavrila, u godini kada se obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, izuzetna prilika za sumiranje svega do sada urađenog na Hramu.

„Možemo biti ponosni, s obzirom na to da je kompletna fasada završena. Počeli su unutrašnji radovi na elektroinstalacijama, malterisanje. Nadamo se da ćemo uspjeti da završimo u toku ove i naredne godine“, naveo je Jugović i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli i učestvovali u izgradnji hrama.

Damjan Danilović istakao je da mu je velika čast biti kum slave jer je to i dužnost – živjeti život Crkve.

„Svjedoci smo koliko je danas ovo veličanstven događaj i prilika da svi duhovno napredujemo“, rekao je Danilović.

Svetoj arhijerejskoj liturgiju povodom krsne slave Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama prisustvovali su mnogi vjernici, kao i ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008, a iste godine, na praznik Svetog Joakima i Ane, 22. septembra, temelje je osveštao blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Sredstva za izgradnju hrama najvećim dijelom su obezbijeđena ili obećana na donatorskoj večeri 28. avgusta 2011. godine.

Gradnju Hrama pomogli su i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare