Što prije početi pripreme za organizaciju EJOF-a

0
Što prije početi pripreme za organizaciju EJOF-a

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković razgovarao je juče u Istočnom Sarajevu sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem o razvoju turizma na ovom području s posebnim naglaskom na Jahorinu i organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/ 2019. godine.

Gluhaković je istakao da nema mnogo vremena za odugovlačenje i da se sada svi trebaju potruditi da ono što je dogovoreno bude i potvrđeno djelima.

„Vjerujem da ćemo do ljeta sve naše obaveze završiti. Mi sada samo treba da odredimo šta su čije obaveze, a korist će biti daleko veća kada se počne raditi na projektu. EJOF će sigurno pokazati snagu da je sve što radimo u korist Republike Srpske i vjerujem da će sve obaveze biti ispunjene na vrijeme“, rekao je Gluhaković.

On je naglasio da će od sljedeće godine u Berlinu, na jednom od najboljih sajmova turizma, Republika Srpska imati svoj štand na kojem će se predstaviti pod svojim logom.

Prema Gluhakovićevim riječima, to daje mogućnost daleko većeg predstavljanja cijelog prostora Republike Srpske sa svim njenim potencijalima.

Gluhaković kaže da je potrebno promovisati EJOF i posredstvom diplomatsko-konzularne mreže, da se priča o Jahorini svugdje u Evropi i svijetu i da je ovo jedna od mogućnosti.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da EJOF predstavlja jedan od najvažnijih događaja za ovaj grad, na kojem se očekuje učešće predstavnika iz 50 zemalja.

„Nedavno je održan sastanak sa ministrima i predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović gdje smo dobili obećanje za učešće Vlade od 2,5 miliona KM u rješavanju pitanja infrastrukture. Dogovor je postignut i sada bi te odluke trebalo da pretočimo u konkretne poteze i da u kratkom periodu završimo ono što je naša obaveza prema ugovoru koji imamo sa Evropskim olimpijskim komitetom“, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, 3. aprila trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika grada Istočno Sarajevo sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i EJOF-a na kojem bi trebalo da se konkretizuju planovi, kako bi sve bilo završeno na vrijeme.

Vuković je istakao da važnijeg mjesta, kada je riječ o turizmu i njegovom razvoju u Republici Srpskoj, nema od Istočnog Sarajeva, jer se ovdje nalaze turistički kapaciteti, potencijal i prirodni resursi koji govore u prilog toj činjenici.

„Postojanje Jahorine kao zaokružene turističke destinacije, Trebevića koji ima ogromnu perspektivu, Ravne planine na kojoj je napravljena prva gondola na ovoj regiji, Romaniji koja ima svoje potencijale, pećina Orlovača i druga izletišta, sve to govori o tome da je ovo kraj koji ima ozbiljnu perspektivu u turizmu“, naveo je Vuković.

On ističe da se moraju pronaći rješenja i u vezi sa problemom prijeratnih hotela na Jahorini koji sada nemaju domaćine i gazde, te je tim pitanjem potrebno ozbiljnije se baviti.

„Tu su hoteli `Jahorina`, `Košuta`, `Rajska dolina`, `Šator` i `Partizan` i u budućnosti zajedno sa Vladom Republike Srpske i svima koji imaju veze u vlasničkoj strukturi u tim objektima moramo sve učiniti da brzo nađemo investitore, da bi takav pristup doveo do novih ulaganja na planini, ali i otvaranja novih radnih mjesta u novoizgrađenim hotelima“, istakao je Vuković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments