Stipendije za studente iz BiH

0

Stipendije za studente iz BiH

Odbor njemačke privrede omogućio je studentima završne godine, diplomantima i magistrima iz BiH obavljanje prakse u njemačkim firmama. Radi se o studentima ekonomskog, inžinjerskog i informatičkog smijera.  Nakon što je 2003. godine ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić, Odbor njemačke privrede, koji je zadužen za države na istoku i jugoistoku Evrope, i ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj osnovali su Fond za stipendiranje studenata pod nazivom „Zoran Đinđić“.

Cilj je da se kvalifikovanim mladim ljudima osigura stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama.

Stipendije su namijenjene studentima završnih godina fakulteta i diplomiranim stručnjacima sa prvim radnim iskustvom. Stručnu praksu studenti obavljaju u nekim od najznačajnijih njemačkih kompanija u oblastima automobilske industrije, energetike, elektrotehnike, elektronike, bankarstva, biznisa, građevinarstva, trgovine, avioinženjeringa, poljoprivredne tehnike, kartografije.

Boravak u Njemačkoj omogućava studentima da se upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli u svom budućem radnom angažmanu u zemljama odakle dolaze.

Program je, osim u Srbiji, zastupljen i u drugim zemljama zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji. Ovim programom Odbor njemačke privrede pomaže navedenih pet zemalja i formira mrežu koja će kasnije koristiti njemačkoj privredi u regionu. Istovremeno će tehnologije iz Njemačke biti predstavljene u ovim zemljama i u javnosti će biti ojačan imidž privredne saradnje sa regionom.

Kandidati će biti primani na period od tri do šest mjeseci, s početkom u junu 2009. godine. Prednost će imati aplikanti koji tečno govore njemački ili engleski jezik, imaju određeno radno iskustvo i nisu stariji od 30 godina. Troškove dolaska i zdravstvenog osiguranja stipendista snosi preduzeće koje daje stipendiju. Praktikanti će mjesečno dobijati po 500 eura.

Prijave slati najkasnije do 9. novembra 2008. godine na e-mail: gumpert@stipendienprogramm.org na ruke Mrs. Alina Gumpert ili na e-mail: A.Gumpert@bdi.eu.

Više informacija možete dobiti na: www.ost-ausschuss.de

Tel: 0049-30-20 61 67 114

Fax: 0049-30-20 28 26 04

Program se finansira iz sredstava savezne vlade Njemačke, a informacije se mogu dobiti i putem saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Njemačke ili putem GTZ – Deutsche Gesellschaft für technische Zusammenarbeit.

Deutche Welle

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare