Stipendije za osam učenika deficitarnih zanimanja

0

Osam učenika prvih razreda Srednjoškolskog centra Pale, smjer instalater i auto-mehaničar, potpisalo je danas ugovore sa poslodavcima koji će ih stipendirati tokom naredne tri godine.
Učenike će stipendirati preduzeća sa Pala “Vodovod i kanalizacija” i “Stanišić”, te firma “Mibral” iz Sarajeva.

Pomoćnik direktora Srednjoškolskog centra Pale Olivera Knežević u izjavi novinarima istakla je važnost saradnje privrede i škole, posebno za zanimanja trogodišnjeg smjera, te naglasila da stipendiranje mnogo znači kao podstrek i da su na tržištu deficitarna zanimanja trećeg stepena, pa i u evropskim zemljama.

“Stipendiju će primati osam učenika, i to četiri učenika stipendira `Vodovod`, dva firma `Stanišić` i dva firma `Mibral`. Riječ je o sedam učenika zanimanja instalater i jedan auto-mehaničar”, navela je Kneževićeva i dodala da je predviđeno da dio prakse bude obavljan u privrednim subjektima.

Direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Pale Dejan Kojić rekao je da ga je direktor Srednjoškolskog centra prošle godine obavijestio da je formirano odjeljenje instalatera, a on je ponudio da ovo preduzeće stipendira učenike sa najboljim uspjehom u prvom polugodištu.

Kojić je naveo da će stipendija biti 50 KM u naredne tri godine, te da se na taj način žele stimulisati učenici da što bolje uče i da što osposobljeniji izađu iz srednje škole.

Direktor firme “Stanišić” Pale NJegoš Poljaković izrazio je nadu da će u narednom periodu u Srednjoškolskom centru početi i školovanje trogodišnjih građevinskih zanata, jer su to zanimanja deficitarna na tržištu, dok je građevinarstvo na ovom području u usponu.

Poljaković je podsjetio na raniju dobru saradnju ovog preduzeća i Srednjoškolskog centra Pale kroz izvođenje praktične nastave u proizvodnim i uslužnim prostorima firme, te izrazio nadu da će ta saradnja u narednom periodu biti još uspješnija.

Dejan Jovović je ispred firme “Mibral” iz Sarajeva rekao da se ovo preduzeće, koje je specijalizovano za radove u vodovodu i kanalizaciji, rado odazvalo pozivu za učešće u stipendiranju kadra koji je deficitaran.

Učenik prvog razreda Srednjoškolskog centra Pale, smjer instalater, Danilo Lučić rekao je da je ovo zanimanje izabrao jer je mnogo traženo u svijetu i da mu stipendija mnogo znači.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments