Stihovi kod Ružine vode

0

VLASENICA – Pjesničkim zborom ispred spomen-obilježja srpskim borcima poginulim u Prvom svjetskom ratu, danas su u mjestu Ružina voda na Javor planini kod Vlasenice nastavljeni „Petrovdanski književni susreti“, organizovani u oviru manifestacije „Petrovdanski dani kulture i sporta Vlasenica 2014“.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje srpskim ratnicima koji su 1914. godine na tom području dali živote za odbranu otadžbine, upriličen je prigodan istorijski čas, a potom su pjesnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore govorili svoje stihove.

Manifestaciju tradicionalno organizuje Književni klub „Luča“ iz Vlasenice, uz podršku opštinskih vlasti i brojnog članstva iz svih opština u regiji Birač, rekao je predsjednik Kluba Aćim Todorović.

„Dužnost mi je da zahvalim svima koji su danas došli na ovo sveto mjesto da našoj srpskoj braći odamo počast i da se prisjetimo ratnih događaja iz 1914. godine, kada je naša vojska prešla Drinu da zaštiti srpsku nejač i stanovništvo na ovim prostorima od agresorske austro-ugarske vojske i domaćih šuckora“, naglasio je Todorović.

Penzionisani pilot Vojske Srbije i književnik iz Loznice LJutomir Rudnić, porijeklom je sa prostora Romanije, pa je, kako kaže, iz zavičajnog osjećaja, pristupio Književnom klubu „Luča“.

On je rekao Srni da se rado odaziva pozivu da učestvuje na ovakvim književnim manifestacijama, a da se danas, na mjestu pogibije srpskih ratnika, osjeća posebno ponosno i gordo.

„Mislim da svako od nas ima želju i pokušava da se tim stihom oduži našim palim očevima koji su branili svaku stopu ove naše otadžbine“, rekao je Rudnić.

„Petrovdanski susreti“ biće završeni večeras književnom večeri u Narodnoj biblioteci u Vlasenici, uz nastup pjesnika i dodjelu povelja književnicima Iliji Pavloviću iz Šamca i Milutinu Savčiću iz Han Pijeska.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare