Stihijsko gašenje Univerziteta u Istočnom Sarajevu

0

Nosilac odborničke liste SDS-a Pale na predstojećim lokalnim izborima Bojan Ninković upozorio je da se vrši stihijsko gašenje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, prije 10 godina na Pravnom fakultetu na Palama bilo je upisano 200 studenata od prijavljenih 400, dok su danas upisana samo 42 studenta u dva upisna roka, a slična situacija je i na Fakultetu fizičke kulture i Filozofskom fakultetu, gdje na pojedinim studijskim programa nema upisano ni 10 studenata.

„Najbolje bi bilo kada bi sve političke partije danas sjele i našle rješenje“, rekao je Ninković.

Miodrag Kovačević, kandidat SDS-a za načelnika opštine smatra da je razlog ovako malog broja upisanih studenata otvorena diskriminacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u odnosu na Univerzitet u Banjaluci.

On je napomenuo da Univerzitet u Banjaluci ima budžet od 34 miliona KM, dok Univerzitet u Istočnom Sarajevu 27 miliona KM, iako ima 17 fakulteta.

„Drugi razlog, koji je možda i opasniji, je da počevši od resornog ministra do nekih istaknutih funkcionera vladajuće strukture u Republici Srpskoj imaju privatne interese na privatnim fakultetima i zbog toga dolazi do gašenja i slabljenja državnih institucija i fakulteta“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je presedan da fakulteti iz svojih izvornih sredstava isplaćuju plate i materijalne troškove, iako je to obaveza Vlade Republike Srpske.

OO SDS Pale danas je osudio nepotizam koji je na sceni u osnovnim školama na području naše opštine, ističući da prosvjetne institucije, kao što su osnovne škole, koju pohađaju naša djeca, ne smiju biti dio stranačkog zapošljavanja.

(www.palelive.com / S.M.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare