Stevanović: Zatvaranje mosta izaziva revolt i probleme

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je danas da zatvaranje mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđević, između Republike Srpske i Srbije, za sva lica koja ne žive u pograničnom području opština Zvornik i Mali Zvornik, već se upućuju na granični prelaz Karakaj, izaziva probleme i revolt kod ljudi.
Granični prelaz preko mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, između Zvornika i malog Zvornika, predviđen je samo za pješake, dok je za vozila granični prelaz u Karakaju.

Stevanović je naglasio da je evidentan problem kada učenik iz Loznice, koji pohađa školu u Zvorniku, mora da izađe u Karakaju, koji je udaljen od Zvornika oko tri kilometra, plati prevoz do Zvornika i obrnuto.

„Taj problem se odnosi i na lica koja rade ili sa jedne ili sa druge strane Drine“, rekao je Stevanović i dodao da sve to, osim gubljenja vremena i živaca, komplikuje i usložnjava, odnosno usporava komunikaciju, umjesto da se pojednostavljuje.

Stevanović je istakao da je Granična policija na zvorničkoj strani, nakon održanog sastanka koji je bio posvećen ovom problemu, izašla u susret da đacima bude dozvoljen prelaz preko mosta za vrijeme školske godine, bez obzira da li su građani opštine Mali Zvornik ili Zvornik.

„Problem je i dalje prisutan jer Granična policija Srbije sa svoje strane propušta i građane koji nisu prijavljeni ni u Malom Zvorniku ni u Zvorniku, pa onda budu vraćeni sa druge strane Drine“, rekao je Stevanović.

On je rekao da u opštini Zvornik, nažalost, nisu znali da postoji Sporazum o pograničnom saobraćaju iz 2007. godine koji je ispred Srbije i Crne Gore verifikovao Vuk Drašković, a ispred BiH Safet Halilović.

„Mi nismo sve ovo vrijeme znali kojoj kategoriji pripada ovaj prelaz, a on je kategorizovan tako da njime mogu prelaziti samo naši sugrađani čiji je stalni boravak u Zvorniku i naše komšije koje imaju stalni boravak na području opštine Mali Zvornik“, rekao je Stevanović.

Stevanović je rekao da bi bilo dobro da granične policije primjenjuju iste kriterijume, da se ne zbunjuju ljudi, jer ih na jednoj strani granice propuste, a sa druge vraćaju tamo odakle su došli.

Stevanović je zapitao da li bi se Sporazum primjenjivao da se nisu pojavili migranti sa Bliskog istoka i naglasio da je protivnik svih granica.

Most kralja Aleksandar Prvog Karađorđevića preko Drine, koji služi kao granični prelaz za pješake između Zvornika i Malog Zvornika, odnosno Republike Srpske i Srbije mogu, uz ličnu kartu, od 10. oktobra, da prelaze stanovnici koji žive u pograničnom području Zvornika i Malog Zvornika, dok se ostala lica upućuju na Granični prelaz u Karakaj.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković pojasnila je da su rukovodioci granične policije Zvornik i nadležnih graničnih policija Srbije razmatrali primjenu Sporazuma između BiH i Srbije o pograničnom saobraćaju iz 2007. godine i usaglasili da se pojačane granične kontrole primjenjuju u skladu sa izbjegličkom krizom u regiji, ali i u cilju sprečavanja prekograničnog kriminala na graničnom prelazu za pogranični saobraćaj Zvornik – Mali Zvornik.

Ona je rekla novinarima da je usaglašeno da se na ovom pješačkom prelazu omogući saobraćaj onim licima koja su obuhvaćena pograničnim područjem u skladu sa Sporazumom iz naseljenih mjesta iz BiH i Srbije i dodala da sve ostale osobe za prelazak granice mogu koristiti granični prelaz Karakaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare