Stevanović i Lakić razgovarali o privrednim temama

0

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović razgovarao je danas o privrednim temama sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Darkom Lakićem, koji je na ovu funkciju imenovan prije nešto više od mjesec dana.
Stevanović je rekao da je ovo njihov prvi zvanični susret, te da je i on lično, kao i lokalna zajednica, podržao Lakićevo imenovanje na mjesto predsjednika Upravnog odbora „Alumine“.

„Drago mi je da je na čelo uprave došao jedan mlad ambiciozan čovjek, koji zna šta `Alumina` predstavlja regiji Birač, i, naravno, Zvorniku“, rekao je novinarima Stevanović.

Ističući da se slaže u mnogim ocjenama u vezi sa sadašnjom opštom situacijom u kompaniji i o nužnosti privođenja kraju stečajnog postupka Fabrike glinice „Birač“, Stevanović je naveo da je to jedan od uslova da bi kompanija išla u nove investicije, usvajale neke još ozbiljnije tehnologije, te da bi eventualno neka od krupnih investicija iz Evrope bila preseljena na područje Zvornika.

On je dodao da je svjestan da, dok traje stečaj u Fabrici glinice „Birač“, kompanija „Alumina“ ne može odgovoriti potrebama i svojim obavezama, ali da, uprkos tome, kada je riječ o socijalnom momentu i podršci drugim sferama života u ovom gradu, treba da odgovori nekim obavezama prema običnom čovjeku, gradu Zvornik i prema regiji.

Stevanović je naglasio i da u ovom momentu niko ne može sa sigurnošću reći koliko će trajati stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“.

„Ukoliko se budu čekale sudske odluke i njihova pravosnažnost, to će trajati najmanje pet, a vjerovatno i više od 10 godina, a bude li bilo sluha da se postižu kompromisi, stečaj se može zatvoriti za 90 dana“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, tek tada će Zvornik dobiti ono što mu treba, a to je jedna zdrava „Alumina“ koja će biti konkurentna na tržištu Evrope i svijeta, koja će otvarati nova radna mjesta i donositi značajan profit na ovaj prostor, regije i Republike Srpske.

Lakić je naglasio da je svjestan koliko je „Alumina“ značajna, ne samo za Zvornik i ovu regiju, nego za cijelu Republiku Srpsku.

„Mislim da je ovo jedna od najznačajnijih i najperspektivnijih kompanija u Republici Srpskoj i svjesni smo značaja za grad Zvornik i život u Zvorniku“, rekao je Lakić.

On je podsjetio da je njegovom imenovanju na funkciju predsjednika Upravnog odbora „Alumine“ prethodila podrška i Vlade Republike Srpske, podrška svih važnih učesnika u procesu stečaja „Birča“, kao i podrška i gradonačelnika Zvornika.

„Ono što je važno jeste da unutar menadžmenta i zaposlenih u `Alumini` imamo zajednički stav da idemo dalje, da idemo naprijed sa razvojnim projektima i da završimo sa svim medijskim prepucavanjima i podjelama“, istakao je Lakić.

On je ocijenio da je ono što je urađeno u prethodne tri godine veoma značajno, te da je danas situacija u „Alumini“ znatno bolja nego što je bila prije tri godine kada je otvoren stečaj u „Birču“.

„Ali i dalje su brojni izazovi pred nama, i dalje nas ograničava stečajni postupak i ja se nadam da će doći do kompromisa i da će stečajni postupak biti završen u što skorijem roku, jer to nam omogućava značajnije investicije i da idemo naprijed, da razvijamo naš proizvodni program i da ne zavisimo samo od glinice i cijene aluminijuma“, rekao je Lakić.

Podsjetivši da se više od 95 odsto proizvodnje „Alumine“ plasira na inostrano tržište, Lakić je naglasio da „Alumina“, kojoj su konkurencija fabrike iz EU, mora kontinuirano ulagati u tehnologiju, u opremu, u kadrove.

„Kompanija `Alumina` nije direktno naslonjena ni na jednu fabriku aluminijuma i zato mora, kroz nove proizvode, tražiti tržišta, nove kupce i obezbijediti rast i razvoj fabrike“, rekao je Lakić.

On je dodao da su glavna grupa proizvoda metalurška i nemetalurška glinica, nekoliko vrsta hidrata, nekoliko vrsta zeolita, ali da se u okviru tih proizvoda otvara neograničen broj novih različitih proizvoda koji se za svakog kupca posebno dizajniraju, sa posebnim hemijskim sastavima, te da moraju biti prilagodljivi i zadovoljavati visoke kriterijume kupaca.

Lakić je istakao da se „Alumini“ otvara i mogućnost da sa nekim fabrikama iz EU gradi saradnju na način da oni dio svoje proizvodnje presele ovdje, da presele tehnologiju, znanje, da nam ustupe tržište, naravno, uz obostran interes i dijeljenje ostvarene dobiti.

Sastanku u kabinetu gradonačelnika Stevanovića prisustvovali su i zamjenik gradonačelika Bojan Ivanović i direktor Sektora marketinga u „Alumini“ Radislav Filipović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare