Stefanova „Mediteranska priča na Romaniji“

1

SOKOLAC – Dvadesetsedmogodišnji Stefan Jolović uzgaja par stotina primjeraka ukrasnog mediteranskog bilja na oko 700 metara kvadratnih u svom dvorištu na Sokocu i sanjari da napravi botaničku baštu, koja bi bila dio turističke ponude ove opštine.

Za sada je, kako kaže, jedini Romanijac kojem je hobi uzgoj rijetkog mediteranskog i tropskog bilja, po čemu se može svrstati u velike ljubitelje pejzažne hortikulture.

„Svoje dvorište sam nazvao `Mediteranska priča na Romaniji` jer su u njemu uglavnom zastupljene ukrasne biljke iz toplih krajeva, koje se veoma rijeko mogu naći na ovakvim planinskim visoravnima“, navodi Jolović.

Stefan sa ponosom ističe da već 10 godina njeguje palmu sa Kanarskih ostrva, koju u vrijeme niske temperature čuva u podrumu prijatelja.

Druga velika palma u njegovom dvorištu je vašingtonija robusta /Washingtonia robusta/ izrasla je iz sjemenke koju mu je prijatelj donio iz Egipta, baš kao i sadnicu banane.

Stablo banane, kaže, već tri godine siječe na pola metra od zemlje, a potom prekriva hrpom sijena i agri-folijom da bi u proljeće opet krenuli listovi.

Stefan u dvorištu ima nekoliko agava, od kojih se pravi tekila, te oleander, kameliju, magnoliju, tekomu, bugenviliju /bogumilu/, ricinus, grm hortenzije, kaktuse koje je nabavio u Španiji i palmu visoku žumaru, koja opstaje i na minus 14 stepeni Celzujusovih.

„Imam par stotina vrsta rijetkog, uglavnom mediteranskog i tropskog ukrasnog bilja i samo u manjem krugu, uz sto u dvorištu, njegujem oko 10 vrsta rijetkog egzotičnog cvijeća“, ističe Stefan za Srnu.

On navodi da ga u ovom poslu vodi samo ljubav prema biljkama, da uživa u njihovom orezivanju i raduje se svakom novom malom životu u pupoljcima i izdancima.

Za sada, kaže, samo poklanja ukrasne biljke prijateljima i od svog hobija nema nikave zarade.

Jolović je ponosan i na tri vrste vinove loze koje prekrivaju krov garaže, potpuno štite balkon na porodičnoj kući i prave nadstrešnicu nad stolom u dvorištu.

„Sa ove loze grožđe beremo krajem septembra i proizvedemo i do 40 litara domaće rakije loze“, napominje on.

Stefan radi kao sudski izvršilac u Osnovnom sudu i privodi kraju studije prava, a hobi kojim se bavi je naslijedio od djeda Milada Gazije, uz kojeg je učio da sređuje dvorište, te presađuje i njeguje cvijeće.

Jolović bi, kako kaže, volio da ima veliki staklenik ili botaničku baštu, da se bavi uređivanjem dvorišta po želji vlasnika jer je u proteklih desetak godina naučio mnogo.

Ipak, potrebna mu je pomoć opštine i nekog od ministarstva u Vladi Republike Srpske kako bi od njegove ljubavi prema bilju mogla imati koristi cjelokupna zajednica.

Priznaje da na Sokocu ima mnogo lijepo ukrašenih dvorišta, ali tvrdi da ni u jednom nema ovoliko egzotičnih i rijetkih vrsta koje uspijevaju samo u krajevima sa blagom klimom.

Nedavno je Stefan dobio prvu nagradu za najuređenije dvorište na konkursu Turističke organizacije opštine Sokolac za svoju „Mediteransku priču na Romaniji“, što ga je dadatno ohrabrilo da nastavi dalje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka čast ovom mladom čovjeku koji se bavi plemenitim hobijem i, osim što je uredio svoje dvorište, doprinosi ljepšem i uređenijem izgledu svog grada.
U mnogim gradovima nagrađuju se najuređenija dvorišta, balkoni, bašte…, osim što je to nažalost već odavno ukinuto u Palama.