Stefan Malbašić osvojio zlatnu medalju na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi

0

Stefan Malbašić, gimnazijalac paljanskog Srednjoškolskog centra na nedavno održanoj Iranskoj geometrijskoj olimpijadi osvojio je zlatnu medalju.

To je bio povod da se u opštini Pale upriliči prijem za ovog mladog i talentovanog sugrađanina koji je do sada osvojio mnoga značajna priznanja u oblasti prirodnih nauka.

Stefan kaže da da su takmičenja prilika da se matematika približi mladima i otkrije logičko razmišljanje kao i prevođenje nekih neobičnih uslova na matematički jezik što je unekoliko drugačiji pristup u odnosu na tradicionalne zadatke sa kojima se učenici susreću u redovnom školovanju.

Ovaj talentovani matematičar ističe podršku svojih profesora koji su mu pomogli u pripremi za Matematičku olimpijadu kao i opštinskog rukovodstva koje je prepoznalo njegov talenat i pružilo mu podsticaj.

Načelnik Kovačević je izrazio zadovoljstvo da mladi sugrađani postižu uspjehe na raznim poljima i potvrđuju kvalitet obrazovanja u Palama i dodao da će Stefan i dalje imati podršku svoje opštine za učešće na takmičenjima.

U martu naredne godine biće održana regionalna i republička takmičenja na kojima će Stefan uzeti učešće na takmičenjima iz matematike i fizike.

Prva Iranska geometrijska olimpijada održana je prošle godine, na kojoj su učestvovali samo učenici iz Irana. Međutim, ove godine organizatori ovog takmičenja su odlučili da prošire takmičenje i na ostale zemlje svijeta koje su za to zainteresovane. Svaka učesnica organizuje takmičenje u okviru svoje države i to za tri nivoa:

– Elementary za učenike 7. i 8. razreda,
– Medium za učenike 1. i 2. razreda,
– Advanced za učenike 3. i 4. razreda,

A, potom se rezultati 4 najbolja učenika šalju organizatoru takmičenja koji će sortirati rezultate svih država i odrediti pobjednike.

Za rješavanje zadataka na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi potrebno je logičko rasuđivanje i prevođenje neobičnih uslova na matematički jezik.

Uradivši 90% testa, koji se sastojao od 5 zadataka, Malbašić je osvojio zlatnu medalju.

Spisak država učesnica na IGO 2015:

Argentina, Australija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Bugarska, Kina, Ekvador, Indonezija, Iran, Irska, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Madagaskar, Malezija, Meksiko, Hrvatska, Holandija, Nikaragva, Panama, Saudijska Arabija, Tunis, Uganda, Venecuela.

(www.palelive.com / D.B / M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare