Stećci iz Luburić polja upisani na listu Uneska

0

SOKOLAC – Stećci iz Luburića polja kod Sokoca upisani su na listu svjetske baštine Uneska kao srednjovjekovni nadgrobni spomenici, rečeno je Srni u opštinskoj Turističkoj organizaciji.
Na lokaciji Luburić polje nalazi se oko 130 stećaka. Taj područje smješteno je pored dionice magistralnog puta Han Pijesak-Sokolac.

Natpis Unesko biće istaknut na svim nekropolama. Proces da stećci iz Luburić polja kao srednjovjekovni spomenici budu upisani na listu svjetske baštine počeo je 2009. godine.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji opštine Sokolac Mirjana Simović rekla je da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2010. godine proglasila nacionalnim spomenicima nekropole sa stećcima i praistorijske tumule na Luburić polju.

Simovićeva je navela da lokacija na kojoj se nalaze stećci, koje su sada na listi svjetske baštine, nije adekvatno obilježeno, odnosno da ne postoji tabla uz regionalni put koji bi upućivao na njihovo postojanje.

Ona je dodala da će buduće aktivnosti biti dogovorene u narednom periodu sa entitetskih i lokalnih struktura.

U Strategiji razvoja turizma Republike Srpske od 2011. do 2020. godine nekropole sa stećcima uvrštene su među najatraktivnija kulturna dobra.

U vezi s tim predviđene su mjere za praćenje kvaliteta kulturno-istorijskog nasljeđa kao potencijala u razvoju turizma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare