Stazama srpskog rukopisnog nasljeđa Bosne i Hercegovine

0

U četvrtak 26. novembra 2015. godine u 18.00 časova u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama će biti održana promocija knjige „Stazama srpskog rukopisnog nasljeđa Bosne i Hercegovine“, doc. dr Biljane Samardžić.

Ova knjiga nastala je kao rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja istorije srpskog jezika i pisma u Bosni i Hercegovini. Centar istraživanja odnosio se na srpsku srednjovjekovnu građu u Bosni i Hercegovini, odnosno na do sada nedovoljno obrađivane srednjovjekovne povelje na grafijskom, ortografskom, te fonetsko-morfološkom planu.

Kroz radove oslikava se i današnji položaj srpskog jezika i pisma u BiH, te se ukazuje i na spoljašnje faktore koji su uticali na mnoge istorijske procese, a koji su lingvistiku okrenuli u polje politike, što se posebno vidi u radu u kojem se razmatra pitanje tzv. bosančice. Taj rad jasno pokazuje koliko se politika prema jeziku odvojila od nauke o jeziku. Isti slučaj je i sa radom o tzv. hrvatskoj ćirilici u kojem se oslikavaju neka aktuelna pitanja u vezi sa ćirilicom i njenim položajem danas. Istorijska slika srpske srednjovjekovne građe sa područja Bosne i Hercegovine pokazuje nam sve zablude pojedinaca koji streme u manifestaciju lažnih ličnih karata novonastalih srpskih jezika.

Ova knjiga ima veliki ne samo naučni, već i nacionalni značaj. Naime, originalnim izvorima, a to su povelje napisane na pergamentu, autor nas vodi i kroz mutnu i zamagljenu prošlost Bosne i Hercegovine. Zna se da je jezik neodvojiv od naroda, tako da u ovoj knjizi autorka daje upečatljiv istorijski okvir srednjovjekovne bosanske države, njen razvoj – crkveni, teritorijalni i kulturološki.

Knjiga Biljane Samardžić „Stazama srpskog rukopisnog nasljeđa Bosne i Hercegovine“ je knjiga iz istorije srpskog jezika, što je vrlo značajno, jer bez istorije (srpskog) jezika nema iskonske i ishodišne perspektive, a bez toga nema ni izdaleka istine i temelja u proučavanju i saznavanju bića jednog jezika. Kao drugo, vezana je za rukopisno (srpsko) nasljeđe Bosne i Hercegvoine, koje je posebno značajno i neophodno istraživati, utvrđivati i svjedočiti istinu u ovim vremenima velikih (i ogromnih) falsifikata na prostorima BiH. Zato se ovim prostorima treba posebno posvetiti, staviti akcenat i učiniti poseban istraživački napor.

Knjiga Biljane Samardžić nastala je na osnovu ozbiljnih istraživačkih napora i predstavlja veoma značajan prinos sagledavanju istorijskog razvoja srpskog jezika na prostoru koji je istorijski često bio zamagljivan mnogim nenaučnim radovima, kako bi se na istorijskom postolju srpskog jezika jedan veoma značajni dio njegovog temelja izgubio i obeznanio.

O knjizi će govoriti: prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Milan Stakić i doc. dr Mihailo Šćepanović.

(www.palelive.com / D.B.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare