Stanovi za deportovane i socijalno ugrožene

0

FOČA – Predstavnici Katoličke službe pomoći predali su danas fočanskoj lokalnoj upravi na upotrebu još dva stana u Studentskoj ulici, koja su projektom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH adaptirana za potrebe deportovanih državljana BiH iz zemalja Zapadne Evrope.
U novembru prošle godine, u istoj stambenoj zgradi koja je u vlasništvu opštine Foča, opremljena su četiri stana, te je trenutno za ove svrhe na raspolaganju ukupno šest stanova, površine po 35 metara kvadratnih.

DŽenana Mimišević Panjeta iz Katoličke službe pomoći kaže da je rekonstrukcija svih šest stanova koštala 60.000 KM, a opremanje do 50.000 KM, a da su novac obezbijedile vlade Švajcarske i Lihtenštajna.

„Stanovi su namijenjeni državljanima BiH koji u trećim zemljama borave nelegalno, bez validnih dokumenata. Ova priča je poprilično aktuelna, pogotovo u periodu migracija, tako da možemo očekivati pojačan povratak državljana BiH“, rekla je Panjeta.

Readmisirani povratnici u stanovima mogu boraviti maksimalno šest mjeseci, a nakon pet godina stanovi ostaju u vlasništvu opštine i u njima će biti smješteni ljudi koji su u teškom materijalnom položaju.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija kaže da je opština u međuvremenu mogla da izdaje stanove socijalno ugroženim porodicama, tako da su već useljena tri stana.

„Sada su završena još dva stana i opremljena namještajem i tehnikom. Možemo da ih damo socijalno ugroženim stanovnicima, ali uvijek mora da postoji jedan slobodan stan u slučaju da se pojave deportovani državljani“, rekla je Salamadija.

U jednom od stanova, prije mjesec i po smještena je Branka Škipina sa četvoro dece.

„Stanovali smo u jako lošim uslovima i ovo nam mnogo znači. Jeste da je stan tijesan za petočlanu porodicu, ali mi smo zadovoljni. Ovo je za nas veliko. Nemamo ništa drugo“, kaže Škipina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare