Stanić: Budućnost je u razvoju poljoprivredne proizvodnje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejana Stanić rekla je da očekuje da će predostojeći upis nove generacije studenata biti zadovoljavajući jer smatra da je budućnost upravo u razvoju poljoprivredne proizvodnje, čega su mnogi postali svjesni u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

„Mnogi od nas su tokom pojave virusa korona shvatili značaj poljoprivredne proizvodnje i pritom iskoristili raspoložive resurse s ciljem proizvodnje zdrave, domaće hrane, što je svakako za podršku i pohvalu uz nadu da će se taj trend nastaviti“, rekla je Stanićeva za Srnu.

Stanićeva smatra da Republika Srpska i BiH imaju izuzetno povoljne uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje, da raspolažu sa brojnim prirodnim resursima, a da se samo aktivnim učešćem visoko obrazovanog kadra omogućava stručna primjena savremenih mjera u proizvodnji i na taj način obezbjeđuje dovoljna količina hrane za domaće i inostrano tržište.

„Naša očekivanja su da su mladi koji bi trebalo da naprave izbor pri upisu fakulteta, svjesni toga, kao i činjenice da proizvodnja zdrave hrane danas predstavlja sve veći zadatak i izazov u vremenu velikih dinamičkih promjena i potrošačkog društva“, istakla je Stanićeva.

Stanićeva je naglasila da od nadležnog ministarstva očekuju povratnu informaciju o odobrenim upisnim kvotama za sva tri ciklusa studija, napominjući da s ciljem što boljeg upisa aktivno učestvuju u realizaciji promotivnih aktivnosti putem veb sajta fakulteta, sredstava javnog informisanja i društvenih mreža.

„Poljoprivredni fakultet budućim studentima nudi studijski program Poljoprivreda koji se realizuje u Istočnom Sarajevu i u odjeljenju u Bijeljini, te studijski program Šumarstvo u Vlasenici. U okviru studijskog programa Poljoprivreda postoje tri smjera, a to su opšti, biljna proizvodnja i stočarstvo“, pojasnila je Stanićeva.

Ona je navela da Fakultet raspolaže sa laboratorijama za hemiju, agropedološku laboratoriju, za biologiju i mikrobiologiju, za ratarstvo i sjemenarstvo, te za zaštitu biljaka.

„Fakultet posjeduje savremenu laboratorijsku i tehničku opremu za obavljanje naučnoistraživačkog rada nastojeći da obezbijedi uslove za stručno usavršavanje nastavnika i saradnika. Cilj je da u narednom periodu povećamo broj stručnog kadra u laboratorijama kako bi se iskorištenost opreme povećala na maksimalan nivo“, istakla je Stanićeva.

Ona kaže da Poljoprivredni fakultet, u okviru projektnih aktivnosti, ima u vidu nabavku nekih od specifičnih meteoroloških stanica s ciljem praćenja meteoroloških parametara koji su nezaobilazni segment u realizaciji naučnoistraživačkog rada.

„Naš fakultet je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ovlašten za obavljanje poslova određivanja osnovnih i dopunskih parametara plodnosti zemljišta i davanje odgovarajućih preporuka, što svakako predstavlja značajan vid saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima i privrednim subjektima, ali i naše promocije“, istakla je Stanićeva.

Imajući u vidu da je održavanje nastave na daljinu nešto sasvim novo za sve, Stanićeva je naglasila da su zadovoljni realizacijom nastavnog procesa na ovaj način i da su ga dobro prihvatili studenti i nastavno osoblje Poljoprivrednog fakulteta.

Prema njenim riječima, prednosti održavanja nastave na daljinu se ogledaju u velikoj uštedi vremena, misleći prije svega na odvijanje nastave u odjeljenjima, odnosno van sjedišta fakulteta.

„Međutim, postoje i brojni nedostaci koji se, prije svega, ogledaju u nemogućnosti odvijanja laboratorijske, praktične nastave i vježbi koji predstavljaju jako bitan segment nastavnog sadržaja“, ukazala je Stanićeva.

Ona je navela da, kada je riječ o međunarodnoj razmjeni, na Poljoprivrednom fakultetu od početka ljetnog semestra tekuće školske godine borave dvije studentkinje sa državnog Poljoprivrednog univerziteta iz Voronježa, a na pomenutom Univerzitetu u Rusiji, borave dva studenta Poljoprivrednog fakulteta, sa kojima su u stalnom kontaktu.

„Poljoprivredni fakultet već dugi niz godina ostvaruje posebno uspješnu saradnju sa ovim univerzitetom iz Rusije, koja se ogleda u razmjeni studenata i nastavnog osoblja, organizovanju ljetne škole i drugih aktivnosti, što doprinosi jačanju zajedničkog rada“, napomenula je Stanićeva.

Ona je istakla i značaj međunarodnog simpozijuma „Agrosim“, koji Poljoprivredni fakultet sa većim brojem institucija iz inostranstva tradicionalno organizuje na Jahorini početkom oktobra sa učesnicima iz više od 80 zemalja.

„Simpozijum predstavlja idealnu priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i ostvarivanje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga između akademske zajednice, javnih institucija i privatnog sektora, što sve zajedno doprinosi značajnom vidu promocije Poljoprivrednog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, kaže Stanićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare