Stacionarni radari kontrolišu brzinu vozila

0

MILIĆI – U Milićima će od danas automatsku kontrolu brzine kretanja vozila obavljati stacionarni radari u koje je Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uložila oko 150.000 KM, rekao je direktor ove agencije Milija Radović.

Radari u Milićima funkcionisaće u naselju Dubnički most i u Ulici cara Dušana.

Svečanosti povodom puštanja u upotrebu opreme prisustvovali su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, narodni poslanik Radovan Višković, načelnik opštine Momir Lazarević i predsjednik Skupštine opštine Branislav Novaković.

Radović je rekao novinarima da su postavljeni stacionarni radari za automatsku kontrolu i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja sa tri kućišta na dvije lokacije u Milićima i jednoj u Zvorniku, u ulicama gdje je ranijih godina zabilježen veliki broj saobraćajnih nezgoda.

On je objasnio da su sredstva za ovu investiciju obezbijeđena iz „Fonda-02“, koja po Zakonu o obaveznim osiguranjima u saobraćaju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje od auto-odgovornosti uplaćuju na račun javnih prihoda Srpske za realizaciju projekta unapređenja bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

„Brzina je, osim alkohola, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda na putevima Republike Srpske. Vjerujemo se da će ovaj i slični sistemi, koordinisani od Ministarstva unutrašnjih poslova doprinijeti većem nivou bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske“, rekao je Radović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je novinarima da su Milići prva opština u Republici Srpskoj koja je ušla u ovaj program, izražavajući uvjerenje da će Agencija ze bezbjednost saobraćaja nastaviti sa ovim aktivnostima.

„Ovdje smo postavili tri kućišta i jednu kameru i ubijeđen sam da će imati rezultata i skrenuti pažnju nesavjesnim vozačima i uticati na njih da, ako već nisu dovoljno savjesni da sami poštuju propise, moraju postojati, sem edukativnih i preventivnih i represivne mjere“, rekao je Trninić.

Narodni poslanik Radovan Višković istakao je dobru saradnju opštine Milići sa resornim Ministarstvom i agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

„Mi smo ocijenili da su to dvije neuralgiče tačke na području naše opštine, a imali smo i primjedbe stanovnika da se ovdje, pogotovo u noćnim časovima, brže vozi, te smo odlučili da to na ovaj način sankcionišemo“, rekao je Višković.

Gojko Vezmer, predstavik beogradske firme „MRG“ koja je ispručilac opreme, rekao je da je riječ o najsavremenijim uređajima u svijetu, u domenu automatske kontrole saobraćajnih prekršaja.

„To je bitno za Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao krajnjeg korisnika, jer time ide u korak sa najrazvijenijim zemljama u Evropi i svijetu. Važno je i za stanovnike da imaju pouzdanu tehnologiju, koja omogućava jednak odnos prema svim vozačima“, rekao je Vezmer.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare