Stabilizovano tržište rada u Srpskoj

0

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović rekao je danas da je, i pored ekonomske krize, tržište rada u RS stabilizovano i otvara mogućnosti za novim radnim mjestima. Ristović je na konferenciji za novinare u Palama istakao da je Zavod za zapošljavnje RS uradio istraživanje tržišta rada koje pokazuje da je od 2 300 ispitanih poslodavaca njih 907 izrazilo želju za prijemom novih radnika. On je naglasio da je zadovoljan i činjenicom da su mnogi poslodavci, osim što će zadržati postojeće radnike, izrazili želju da zaposle i nove, mada je manji broj rekao da ne može zadržati postojeći broj radnika.

Ristović je istakao da projekat Vlade RS „Prvi posao“ o zapošljavanju 500 pripravnika sa visokom stručnom spremom teče planiranom dinamikom i da će krajem mjeseca imati podatke o prijavljenim poslodavcima koji su se javili na javni poziv.

Ministar je naglasio da je Vlada iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika izdvojila oko 10.200.000 KM za zbrinjavanje radnika koji zbog stečaja, likvidacije i privatizacije ostaju bez posla.

Ristović je naglasio da je dobra i informacija da inspekcije u martu nisu pronašle nijednog radnika na crno u RS.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić je danas od ministra Ristovića zatražio da Vladi RS prijedloži da se Zavodu prebaci dio sredstva od oko tri miliona KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja kako bi svoje obaveze uspjeli da ispoštuju i do kraja realizuju.

Ona je istakao da je u martu ove godine zaustavljen rast broja nezaposlenih i naveo da je u februaru na evidenciji Zavoda bilo 150 000 nezaposlenih, a u martu je taj broj smanjen na 149 687 nezaposlenih.

Tomić je rekao da je u prva tri mjeseca ove godine zaposleno 4 391 lice, što je za oko 1200 lica manje nego u istom periodu prošle godine.

„Na novčanu naknadu u martu je došlo oko 1 000 radnika koji su ostali bez posla, dok je u proteklim mjesecima bilo od 1 500 do 2 000 ljudi. Problem nastao u privredi prvo se reflektuje na Zavod za zapošljavanje, jer dolaze radnici na novčanu naknadu“, rekao je Tomić i dodao da su se ostvarile procjene da će u proljeće doći do smanjenja ovog broja.

On i dodao da je po tom osnovu u prošloj godini izdvojeno 19.200.000 KM, a ukupan prihod od doprinosa iznosio je 25 miliona KM, što znači da je oko 72 odsto sredstava potrošeno za novčane naknade.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih u RS je 252 000, a nezaposlenih 149 687.

Tomić je podsjetio da je Zavod posljednjih šest mjeseci radio istraživanje tržišta rada, snimio kompletno stanje u RS, a za oko 4 000 lica iskazana je potreba za novo zaposlenje.

On je naglasio da je u RS 26 000 zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

Čeka se odgovor kantonalnog MUP-a

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović rekao je danas da čeka odgovor MUP-a sarajevskog kantona na zahtjev da u Sarajevu 3. maja bude obilježena 18. godišnjica stradanja pripadnika JNA u Doborovoljačkoj ulici.

Ristović je na Palama istakao da je relevantnim institucijama Federacije BiH upućen zahtjev u vezi sa samom organizacijom i bezbjednosti onih koji će položiti cvijeće i prislužiti svijeće za nastradale pripadnike JNA 3. maja 1992. u Sarajevu i 15. maja 1992. u Tuzli.

„Čekamo odgovor, a nakon toga ćemo odlučiti koliko će učesnika na dan stradanja biti u Sarajevu i Tuzli. Nadam se da će i grad i politika urazumiti naše zahtjeve, prije svega porodica koje više godine tražie da dođu na mjesto gdje se desio zločin nad njihovom djecom“, rekao je Ristović.

Ministar rada naglasio je da su sve tehničke stvari u vezi sa obilježavanjem godišnjica stradanja pripadnika JNA u Sarajevu i Tuzli završene.

On je podsjetio da je Vlada RS formirala Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, koji je u saglasnosti sa nevladinim organizacijama donio odluku da se obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i „tuzlanskoj koloni“ u Tuzli obilježava na mjestu zločina.

Vlada RS je još 2006. godine usvojila Program obilježavanja svih značajnih istorijskih događaja, među kojima su i stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja i u Tuzli 15. maja.

U napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se po dogovoru povlačila iz grada, ubijena su 42 vojnika, ranjena 73, a zarobljeno je 215 vojnika.

U napadu na tuzlansku kolonu, koja se, prema ranijem dogovoru, mirno povlačila iz grada, ubijeno je oko 200 vojnika i starješina, dok je 140 zarobljeno. Ovaj datum u Federaciji BiH slave kao „dan oslobođenja Tuzle“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare