Srpskom odjekuju nova školska zvona

0

Otkako postoji Republika Srpske nije izgrađeno, obnovljeno i opremljeno više škola nego u ovoj godini. O tome najbolje govore podaci da je sredstvima iz Razvojnog programa Republike Srpske podržano 113 projekata iz oblasti obrazovanja i kulture s ukupno 74.062.281 marku. Zahvaljujući tome nastavu u novim školama u školskoj 2009/2010. godini pohađaju učenici u Palama, Istočnoj Ilidži, Branjevu, kod Zvornika, Vrbaškoj, kod Gradiške i Ribniku. Najveći poduhvat u ovoj godini bila je izgradnja Osnovne škole „Srbija“ u Palama, u koju je Vlada RS uložila 4.370.000 maraka. Bolji uslovi školovanja obezbijeđeni su za 670 učenika, koji su do izgradnje ove škole nastavu pohađali u tri smjene u Osnovnoj školi Pale.

– Nova škola urađena je po najsavremenijim standardima, ima 18 učionica, osam kabineta i tri laboratorije. Projektovana je za hiljadu učenika, a u planu je izgradnja fiskulturne sale koju će finansirati Vlada Srbije – rekla je Branka Rogač, službenik za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Neđo Ždrale, vršilac dužnosti direktora OŠ „Srbija“, ističe da je ova škola zasigurno jedna od najmodernijih u RS i dodaje da ovdašnji osnovci pohađaju nastavu u odličnim uslovima.

– O kakvom objektu je riječ dovoljno govori i podatak da su u njegovu izgradnju i spoljno uređenje Vlada i Opština Pale ukupno uložile više od pet miliona maraka. Opremljena je i većina kabineta, a kada taj posao bude u potpunosti završen, onda će škola dobiti sva obilježja savremene obrazovne ustanove – rekao je Ždrale.

On je dodao da su Vlada RS i Ministarstvo prosvjete i kulture izgradnjom ove škole rasteretili donedavno jedinu ovdašnju školu, koja je po broju đaka bila najveća u Srpskoj. Pohađalo ju je dvostruko više đaka nego što je to predviđeno njenim realnim kapacitetom.

I 550 učenika koji su proteklih 12 godina bili smješteni u neuslovnim prostorijama u bivšoj kasarni u Istočnom Novom Sarajevu ove školske godine sjeli su u nove klupe. U Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš“ Istočna Ilidža uloženo je 2.650.000 maraka iz Razvojnog programa Republike Srpske.

Direktorka ove škole, Cmilja Kovač, istakla je, prilikom useljavanja u nove prostorije, da su svi učenici presrećni što više nisu podstanari, te da su novi uslovi za rad za svaku pohvalu. Oduševljeni mališani poručili su da će dolaziti u školu sa osmijehom na licu, sa željom za učenje i da sada školu zaista mogu smatrati svojom drugom kućom.

Na veliku radost svih stanovnika Zvornika, u ovoj godini olakšano je školovanje i za 240 učenika iz Branjeva, koji su do sada morali putovati u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Roćeviću, udaljenu oko osam kilometara, jer u Branjevu nije bilo škole.

Za izgradnju ove osnovne škole Vlada je obezbijedila 980.000 maraka.

Početak nove školske godine jedva su dočekali i mališani iz sela Vrbaška, kod Gradiške. U izgradnju nove zgrade područne škole Vrbaška, koja radi u okviru Osnovne škole „Mladen Stojanović“ Gornji Podgradci, Vlada RS uložila je 1.553.000 maraka, dok je dodatnih 58.500 maraka odobreno za nabavku namještaja.

– Ovu školu pohađa oko 300 učenika, kojima je put do škole sada kraći i lakši, a volja za učenjem sigurno veća. Izgradnja škole je i podstrek svim mještanima da ostanu da žive na selu, gdje će njihova djeca imati normalne uslove za odrastanje i obrazovanje – ističu u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Radost ribničkih školaraca

Osnovci i srednjoškolci u Ribniku do ove godine nastavu su pohađali u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“, u dvije smjene. Izgradnjom nove srednje škole, s devet učionica, stekli su se uslovi da se nastava u Osnovnoj i srednjoj školi odvoji, te održava u jednoj smjeni. Time su znatno poboljšani uslovi školovanja ovih učenika. U novoizgrađeni Srednjoškolski centar „Lazar Đukić“ u Ribniku Vlada Republike Srpske uložila je 681.000 maraka.

Radosni zbog nove škole svojih starijih drugara bili su i osnovci. Naime, srednja škola izgrađena je pored Osnovne, a objekti su spojeni hodnikom, tako da će srednjoškolci i osnovci dijeliti nekoliko kabineta i fiskulturnu salu.

Direktor škole, Slavomir Krajce, rekao je da je u pomoć priskočila i Opština Ribnik, koja je izdvojila 25.000 maraka za nove klupe, stolice i školske ormare. On je istakao da nastavu u srednjoj školi pohađa 215 učenika.

Gradnja traje i dalje

Zahvaljujući Vladi RS i resornom ministarstvu, nove osnovne škole grade se i u Modriči, Gornjim Orlovcima, kod Prijedora, Osječanima, kod Doboja, Crnom Vrhu, kod Čelinca, te Karakaju, kod Zvornika.

Nove fiskulturne sale dobila je škola u Sitnešima, kod Srpca, Pribiniću, kod Teslića, Podrašnici, kod Mrkonjić Grada, kao i Hrvaćanima, kod Prnjavora.

Gradi se još ili je sagrađeno 13 fiskulturnih sala u osnovnim i srednjim školama. Ukupno je u nove fiskulturne sale i sportske dvorane pri školama uloženo oko sedam miliona maraka.

– Dograđeno je ili obnovljeno oko 50 škola i desetak fiskulturnih dvorana. Ukupna vrijednost 84 projekta u osnovnom i srednjem obrazovanju jeste 40.335.435 maraka – tvrde u Ministarstvu prosvjete i kulture.

(SŠ – Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare