Srpska ostaje posvećena slovu Ustava BiH

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ostaje u potpunosti posvećena sprovođenju slova Ustava BiH i da će sve njene akcije ići u smjeru da se poštuje taj pravni akt onako kako je napisan.

„Nastavićemo sa našim aktivnostima u smislu otkazivanja nametnutih rješenja i kreiraćemo naša u skladu sa ustavom“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da i diplomatske akcije Srpske pokazuju da sve više stranih faktora shvata poziciju Srpske, te u tom smislu postoji sve veći stepen razumijevanja za Republiku nego ranije.

On je rekao da time padaju nedavne optužbe na račun Srpske da je ona za neku ratnu opciju, dodajući da je Srpska za demokratski proces u kome ima pravo da kreira procese i brani svoje nadležnosti.

Dodik je na energetskom planu ocijenio pozitivnim dogovore sa ruskom firmom „Gasprom“ u smislu isporuke gasa.

On je ukazao i na značaj sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putin potvrdio da nema podrške Rusije imenovanju visokog predstavnika

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo kvalitetom razgovora koje je imao u Moskvi, posebno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji mu je potvrdio da neće biti podrške Rusije imenovanju visokog predstavnika u BiH.

„Želim da iznesem svoju veliku impresiju s obzirom da smo nasamo razgovarali blizu sat vremena o svim pitanjima, a nekako su se najlakše rješavala pitanja u vezi sa ekonomijom“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je razgovarano o izgradnji gasovoda u Republici Srpskoj, cijeni gasa, ali da se Putin interesovao i za izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci i o završetku u koji bi mogao da se uključi i neki od ruskih subjekata.

„Najviše vremena potrošili smo na politička pitanja. Rusija je svjedok potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zemlja koja ima namjeru da veoma aktivno provodi tu svoju ulogu očuvanja Dejtonskog sporazuma i ona to manifestuje na svaki mogući način“, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je razgovarano o tome šta je učinjeno i kako je došlo do skrnavljenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i o tome što se iz spekulativnih razloga krivica pokušava prebaciti isključivo na Republiku Srpsku, mada se zna da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne ijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

„Impresioniralo me je koliko je /Putin/ upoznat o detaljima, potvrdio mi je da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN. Tako da ovo što Šmit priča apsolutno nije istina i on sam sebe hrabri u tom pogledu“, rekao je Dodik

On je prenio stav Rusije da sudbinu i političke procese u BiH treba da preuzmu domaći akteri i da odlučuju kako će se rješavati ta pitanja, a ne da to neko čini sa strane.

„Rusija nema namjeru i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH kako to čine neki drugi putem direktnih upliva svojih službi, a i putem u posljednje vrijeme vidimo sve više nekih specijalnih izaslanika“, rekao je Dodik i dodao da ga raduje što odnos sa Rusijom neće biti na nivou specijalnih izaslanika nego direktne komunikacije sa predsjednikom i najvažnijim predstavnicima.

Sublimirajući razgovor sa ruskim predsjednikom, Dodik je naveo da je rečeno da Rusija podržava sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom i Ustavom, te da Rusija nije ni za kakav avanturizam.

„Ona želi da očuva teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, ali je svjesna da je do tog kršenja došlo, prije svega, operacijama jednog dijela međunarodne zajednice“, rekao je Dodik.

On je dodao da je sa Putinom imao visok stepen saglasnosti i da nije bilo nijednog pitanja o kojem se nisu saglasili.

„Upoznao sam predsjednika da nemamo namjeru da se krećemo ka NATO-u, što je njemu poznato“, rekao je Dodik i naveo da je razgovarano i o problemima Rusije u vezi sa Ukrajinom.

Podrška Milanovićevoj izjavi da je visoki predstavnik – prevara

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da podržava izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojoj je naveo da je visoki predstavnik u BiH prevara, jer se faktički radi o kolonijalnoj upravi u BiH.

„Mi u Republici Srpskoj govorimo već 20 godina da je to prevara i blef. Oni blefraju i glume sa stanovišta svoje snage i to ostaje. BiH je jedina kolonija u Evropi“, rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da se Kristijan Šmit predstavlja da je visoki predstavnik, a nije, te postavio pitanje šta je to nego prevara.

„Visoki predstavnici koji su kao imali neka ovlaštenja kršili su Dejtonski sporazum i Ustav BiH i varali ovdje. Kada su data bonska ovlaštenja onda su rekli da je to blef, a visoki predstavnik tog vremena Karlos Vestendorp je rekao da ovo nije u skladu sa Dejtonom, a oni nama to guraju ovdje 20 godina“, podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da BiH može da ima šansu ako se obezbijede neutralni uslovi za dogovore konstitutivnih naroda.

„Ako toga nema, nikakvi specijalni izaslanici ili tipovi, koju su bacali bombe na Srbe sada i dolaze nama da siju demokratiju, ne mogu ništa više ovdje da urade“, poručio je Dodik.

O Putinovom dolasku nakon završetka Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci

SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi razgovarao o izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, a da će o posjeti ruskog predsjednika biti razgovarano kada hram bude završen.

„On je izrazio volju da dođe ukoliko mu obaveze dozvole, imamo okvirni dogovor u tom pogledu“, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Putin se ovaj put, kao i prilikom njihovog prethodnog razgovora, interesovao za izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci u smislu pomoći da se završi.

Navodeći da bi do kraja godine trebalo da budu završeni građevinski radovi, Dodik je najavio dolazak tima iz Rusije koji će pomoći iznalaženju rješenja za unutrašnje uređenje Hrama – oslikavanje i sve ostalo.

On je rekao da je sastanak sa Putinom, za kojeg je istakao da je veoma dobro informisan o statusu i ustavnom položaru Republike Srpske, bio veoma značajan da bi komentarisao „male pakosti i velike mržnje iz opozicije, jer to pripada malim ljudima“.

„Ako neko ima potrebu da se informiše o tome šta je bilo na sastanku, onda neka se informiše u pres službi predsjednika Ruske Federacije, ako nije dovoljno što ja kažem. Mislim da bi malo zdravorazumskih ljudi došlo u poziciju da govori o sastanku koji se nije desio, a ja za sebe smatram da sam razuman“, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva ocijenio je da je sastanak sa Putinom bio u vrhu svih mogućih odnosa između dvojice državnika.

Podsjećajući da je sastanak održan u otežanim epidemiološkim uslovima, Dodik je naveo da je u dva dana šest puta testiran na virus korona.

„Sa predsjednikom sam se rukovao, pozdravio, sjedio veoma blizu, pričali smo skoro sat vremena“, opisao je Dodik i dodao da su daleko više razgovarali o stvarima koje nisu za javnost nego što je rekao.

Srpska je u pravu kada traži da se redefiniše priča o Oružanim snagama BiH

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije dobra odluka Ustavnog suda BiH kojom se pripadnicima Oružanih snaga BiH dozvoljava nošenje brade, ističući da to pokazuje da je Republika Srpska potpuno u pravu kada traži da se redefiniše priča o oružanim snagama.

Dodik je rekao da bi mogao da razumije da se nosi brada u skladu sa ličnim, a ne sa vjerskim opredjeljenjem.

„Ako je to sa vjerskim opredjeljenjem, to znači da se nosi brada u skladu sa vehabijskim standardima“, istakao je Dodik.

On smatra da će ovakav pristup izazvati još više netolerancije u Oružanim snagama i da će trebati to sve izbjeći, dodajući da mu se sve više sviđa raniji prijedlog iz Republike Srpske o demilitarizaciji u BiH.

„Koliko sam razumio, tamo postoji zahtjev da žene vojnici mogu da pokrivaju lice u skladu sa vjerskim opredjeljenjem. Ja to nisam vidio ni kod jedne vojske, možda negdje u nekom drugom dijelu svijeta. Vidio sam to kod nekih paravojnih formacija“, naveo je Dodik.

On je ocijenio da takva odluka Ustavnog suda BiH nije dobra, jer je ta institucija odavno izgubila pravo da presuđuje i da donosi bilo kakve norme, ističući da je Ustavni sud BiH odavno u funkciji favorizovanja muslimana u BiH.

„S jedne strane ovamo se dozvoljava nošenje brade u skladu sa vjerskim opredjeljenjima, a s druge strane se traži da se ukine konstitutivnost naroda u pogledu političkog glasanja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da se Ustavnom sudu BiH ne može vjerovati i da će Republika Srpska brzo odbaciti bilo kakvo izvršavanje njegovih odluka, pogotovo odluke o poljoprivrednom zemljištu, šumama i vodama.

„Pokušavaju da nas sprečavaju u izgradnji Hidroelektrane `Buk Bijela` samo zato što je to njihov hir. To odgađanje govori da nemaju pravni osnov da se bave tim pitanjem i da pokušavaju da izspekulišu neki pravni osnov u narednih nekoliko mjeseci“, napomenuo je Dodik.

On je rekao da su umjesto toga trebali dozvoliti da se radi ovdje i da svi oni koji mogu da privuku investicije.

„Muslimani su se opredijelili da putem Ustavnog suda BiH izdominiraju u BiH, ali to se neće desiti. Žao mi je što u Republici Srpskoj postoje oni koji ne razumiju trenutak i koji misle da je ovo neka politika hira ili politika koja ide samo za tim da afirmiše samo jednu politiku ili jednu ličnost, i to nije tačno“, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da će za rješavanja krize u BiH biti važno narednih nekoliko sedmica i mjeseci.

„Spreman sam na dijalog o ovim pitanjima i sa opozicijom u Republici Srpskoj“, istakao je Dodik.

On je rekao da građani Republike Srpske treba da znaju da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo do toga da Srbima oduzimaju pravo na egzistenciju i na postojanje Republike Srpske.

„Ovo je jedan u nizu koraka kojim su nas doveli do zida oduzimajući nam imovinu, prava, Dan Republike i mnogo toga drugog. Akumulacija takvih zabrana i oduzimanja dovela nas je u situaciju da kažemo da tako više nećemo i držaćemo se Ustava“, poručio je Dodik.

On je rekao da za ustavno ponašanje sve više ima podrške kod ljudi u Republici Srpskoj, ističući da Srpska ništa ne radi mimo Ustava BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare