Srpska na krovu Sjeverne Amerike 2009.

0

Ekspedicija Republike Srpske na Mek Kinli, najhladniji vrh svijeta je izvršila finalne pripreme pred polazak ekspedicije od 22.06. do 24.06. na vrhovima Prokletija, na granici između Crne Gore i Albanije. Uslovi na Prokletijama su bili izuzetni za pripremu sa velikim naslagama leda i snijega. Ispenjan je i najviši vrh Crne Gore, Maja Kolata 2528mnv, a izvedene su i vježbe spasavanja iz ledničkih pukotina u Velikom Kazanu 1600mnv, poznatom alpinističkom vježbalištu u Grebaji, ispod vrha Maja Karanfil. U akciji su pored planinara „Javorine“ sa Pala učestvovali i planinari PSD „Stolac“ Višegrad, kao i planinari P.D.“Rujno“ iz  Užica, koji su vršili pripreme za uspon na Mon Blan.

„Vrijeme nas je izuzetno poslužilo , a treninzi u ledu koje smo odradili su bili više nego korisni za predstojeću ekspediciju. Ispred nas je ipak velika neizvjesnost jer je naša ekspedicija prva koja se organizuje i izvodi iz Bosne i Hercegovine na ovaj veoma opasan i izazovan svjetski vrh. Sa druge strane, zbog niskog budžeta ekspedicije, primorani smo da ovaj poduhvat izvedemo sa svega dva člana ekspedicije, dok su ostalih četvero planinara i alpinista iz Banja Luke, Bijeljine, Vlasenice i Pala odustali uglavnom zbog finansijskih razloga“, izjavio je za Palelive vođa ekspedicije Mladen Lukić.

Ekspedicija pod nazivom „Srpska na krovu Sjeverne Amerike 2009″ treba da krene put Aljaske 20.06.2009. Ekspediciju sačinjavaju planinari P.D.“Javorina“ iz Pala, Vuk Soković i Mladen Lukić. Povratak ekspedicije se očekuje 21.07.2009.

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare