Srna: Pokret napušta koaliciju

0

Pokret za naš grad – Pale odlučio je da raskine koalicioni sporazum i izađe iz odborničke većine u Skupštini opštine (SO) Pale, koju su do sada činili Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/, Partija demokratskog progresa /PDP/ i ovaj pokret.

Pokret je saopštio da je ovakvu odluku donio zbog, kako je navedeno, neprincipijelnosti i grubog kršenja koalicionog sporazuma od Opštinskog odbora PDP-a Pale. Pokret navodi da su odbornici PDP-a u SO Pale na posljednoj sjednici opštinskog parlamenta, prilikom glasanja o raspodjeli sredstava za sport,

kulturu i nevladine organizacije, odstupili od osnovnih principa koalicionog sporazuma i onemogućili izglasavanje amandmana na prijedlog o raspodjeli sredstava, koji su zajednički uloželi SNSD i Pokreta.

Iz Pokreta za naš grad – Pale su najavili da će, kao dokaz da im vlast i privilegije nisu iznad ljudskih i moralnih načela, njihovi kadrovi odmah podnijeti ostavke na mjesta načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale i direktora Kulturnog centra Pale, koja su im pripala na osnovu koalicionog sporazuma.

„Ovom odlukom želimo dokazati građanima Pala da nam nijednog momenta nije stalo do vlasti ili privilegija. Pokret za naš grad – Pale ne želi da se igra sa dobijenim povjerenjem sugrađana i učestvuje u ovakvim političkim i finansijskim igrama, jer je to u suprotnosti sa našim programskim opredjeljenjima“, naglašava se u saopštenju.

Srna

 


Načelnik za privredu podnio ostavku

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radosav Živković podnio je juče ostavku na ovu funkciju.

Istovremeno, njegov stranački kolega iz „Pokreta za naš grad“ Željko Ilić najavio je ostavku na poziciju v. d. direktora Kulturnog centra Pale. Tako se kadar ove partije povukao sa svih funkcija. Ovakav epilog i ne čudi, s obzirom na to da je „Pokret za naš grad“ još u nedjelju najavio izlazak iz paljanske skupštinske većine koju je činila zajedno sa SNSD-om i PDP-om, a koja u ovom trenutku praktično i ne postoji.

– Pokret za naš grad nije više dio skupštinske većine, a razlog za naše istupanje je neprincipijelno ponašanje PDP-a, koji je grubo prekršio koalicioni sporazum na posljednjoj sjednici SO i manifestovao vrhunac licemjerja prema političkim partnerima – saopšteno je iz ove stranke.

Iz Pokreta podsjećaju da je PDP izbjegavao razgovore o raspodjeli sredstava za sport, kulturu i nevladine organizacije.

– Podsjećanja radi, PDP nas je poslije lokalnih izbora pozvao na formiranje koalicije, tvrdeći da su „svjesni potrebe za promjenama“. Pokret ne želi da se igra dobijenim povjerenjem građana, niti da učestvuje u najnovijim političko-finansijskim igrama, jer je to u suprotnosti sa našim opredjeljenjem – stav je „Pokreta za naš grad“.

Predsjednik paljanskog parlamenta i lider ovdašnjeg PDP-a Miroslav Brčkalo ocjenjuje da je potez Pokreta ishitren.

– Izlazak iz koalicije bez prethodnog razgovora sa partnerima je i vrlo neozbiljan postupak. „Pokret za naš grad“ od početka precjenjuje svoju poziciju i realan kapacitet unutar koalicije, a u ovom slučaju je pokazao ogromnu dozu političke neodmjerenosti i neiskustva, koja mnogo više govori o njima nego o PDP-u – konstatovao je Brčkalo.

On je odbacio sve optužbe o navodnom licemjerstvu PDP-a, ističući da se tako ne može karakterisati ponašanje „ozbiljne partije čiji odbornici razmišljaju svojom glavom.“

– Možda su u Pokretu očekivali da zatvaramo oči i ćutimo na stavove tipa „ili ovako, ili nikako“. Očito je da su izabrali pogrešnu adresu – rekao je Brčkalo i najavio je da će do 15. februara Pale imati novu skupštinsku većinu.

SNSD bez stava

U paljanskom SNSD-u se još zvanično ne izjašnjavaju o novonastalim dešavanjima u ovdašnjoj Skupštini, dok u SDS mudro ćute.

– Nismo vodili nikakve razgovore, niti se miješamo u odnose unutar koalicije – kratko je kazao predsjednik OO SDS Miodrag Kovačević.

Glas Srpske

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare