Sreto Tanasić – dobitnik Povelje za njegovanje srpske jezičke kulture

0

BEOGRAD – Dobitnici Povelje Matice srpske za njegovanje srpske jezičke kulture za 2022. godinu su, između ostalih, Institut za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, kao i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske profesor Sreto Tanasić.

Institut za srpski jezik je dobio ovo priznanje za ukupan doprinos izučavanju srpskog jezika i njegovanju srpske jezičke kuture i ćirilice, a Odbor za standardizaciju srpskog jezika za ukupan doprinos u oblasti standardizacije srpskog jezika i njegovanja srpske jezičke kulture i ćiriličnog pisma.

Tanasić je dobio Povelju Matice srpske za višedecenijski rad u oblasti standardizacije srpskog jezika, saopšteno je iz Matice srpske.

Među dobitnicima su i Međunarodna ljetna škola srpskog jezika, kulture i istorije i Centar za srpski jezik kao strani /Odsjek za srpski jezik i lingvistiku Filozofski fakultet u Novom Sadu/ za promovisanje i popularizaciju srpskog jezika van granica Srbije.

Dobitnici Povelje su posthumno i akademik Milovan Danojlić i Rajko Petrov Nogo za njegovanje srpskog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti.

Žiri za dodjelu Povelje Matice srpske za njegovanje srpske jezičke kulture radio je u sastavu – predsjednik žirija Mato Pižurica, predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, te profesori Rada Stijović, Veljko Brborić i Isidora Bjelaković.

Odluka je donesena jednoglasno na jučerašnjoj sjednici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare